G5 Info - Allt om G5 Entertainment

Historiska G5 analyser från G5 Info

Analyserna skall inte ses som en rekommendation, uppmaning eller råd att köpa eller sälja aktier i G5 utan endast som information.

18 maj 2012 (kurs 39kr)
Q1 resultatet låg i linje med prognosen och årets prognos på 87Mkr i omsättning och vinst på 30Mkr är oförändrad. Trots den kraftiga tillväxten var kassaflödet för Q1 positivt, 1Mkr. G5-ledningen presenterade även målet att bolaget inom ett par år ska ha en årlig omsättning på 300Mkr och ett rörelseresultat på 100Mkr. Ledningen siktar också på att den långsiktiga genomsnittliga omsättningstillväxten ska ligga på samma nivåer som 2010/2011 vilket motsvarar ca 100% årlig tillväxt och skulle kunna motivera ett högre p/e tal än dagens som ligger runt 12. Det betyder att ledningens mål skulle kunna uppfyllas i slutet av 2014.

Under ”Aktien” har jag lagt in prognoser för 2013 och 2014. Jag har räknat med en årlig tillväxt på 90%, vilket motsvarar årets prognos för tillväxt, men ligger under ledningens mål för den långsiktiga genomsnittliga omsättningstillväxten. Vinstmarginalen har jag satt till 30% vilket är både lägre än historiska och ledningens förväntade vinstmarginal. Bolagsskatten är satt till 15% vilket motsvarar årets förväntade skatt. Detta ger vinst per aktie på 5,3kr för 2013 och 10kr för 2014. Vid en värdering på p/e 12 som G5 har nu på 2012 vinstprognos skulle aktien handlas runt 64kr i början av 2013 och 120kr i början av 2014. Om aktien värderas upp med tanke på den förväntade 100%-iga tillväxten och även hur andra bolag värderas i samma bransch skulle aktien handlas över 100kr under 2013 och över 200kr under 2014.

G5 står på stadig grund med casualspelen, som utvecklare/förläggare av egna IPn samt med andras miljonsäljande PC spel som konverteras med G5s egna teknik Talisman. Fördelningen mellan egna och licensierade spel är 50/50 och förväntas förbli det. G5 har meddelat att man har flera nya egna spel under utveckling vilket är viktigt för att inte bli beroende av andra utvecklare. Marknaden är i stark tillväxt med ökad försäljning av smartphones och surfplattor i post PC eran. G5 är fortfarande i början av tillväxtfasen och kan växa med marknaden med fler och bättre spel, nya plattformar, fler språk och nya appstores.

Utöver casualspelen satsar G5 på Freemiumspel som G5 lanserats som Playgroundspel t.ex. Virtual City Playground där spelaren kan spela spelet helt gratis, men för att snabba på vissa delar kan man betala för det eller i en tänkt playgroundversion av Supermarket Mania där man köper virituella saker i spelet. Playgroundspelen har en större potential än casualspelen men det krävs mycket arbete kring detta och det är mer kapitalintensivt, men kapital har G5.

Konkurrensen kommer att öka, men G5 är fortfarande ett relativt litet bolag och behöver inte dominera marknaden för att sälja spel för 300Mkr om några år, G5 behöver däremot hitta sin nisch och vara framgångrika där, vilket jag tror att dom har förutsättningar att klara.

Under nästa vecka kommer kallelsen till årets ordinarie bolagstämma 19 juni. Den kan kanske avslöja lite planerna om eventuellt listbyte. Jag är fortsatt positiv till G5 och är långsiktig i aktien samt ser fram mot nya IPn och Playgroundspel under året. Fortsätter G5 leverera enligt prognos kommer uppvärderingen, mest troligt som tidigare i ett språng och kanske tidigare än början av 2013 så ser vi kurser på 64-79kr. Uppsidan är stor, kan G5 lyckas med sitt mål så kan vi se kurser på 100-200kr om två år. Det är viktigt dock att vara kritisk mot all information och se trender. G5s intäktsflöde kan man transparent se på G5 Infos bevakning av listplaceringar på alla plattformar och de största marknaderna.

2 februari 2012 (kurs 45,8kr)
De som investerat i G5 har sett en imponerade värdeökning i aktien på över 1000% de senaste åren. Historien upprepade sig när aktien stått och stampat ett år och gör en korrigering till ungefär samma p/e värdering som aktien hade förra året. Detta under en rekordomsättning idag när drygt 4% av alla aktier bytte ägare till nästan all time high nivåer. En köprek idag i Veckans Affärer gjorde mycket till att få folks uppmärksamhet till G5s potential tillsammans med januaris investerarträffar. G5 Info är fortfarande mycket positiv till G5 och ser en fortsatt uppgång på lång sikt, frågan är om G5 är tillräckligt aggresiva nu när man har stora möjligheter i en het bransch. G5 har visat på mycket bra resultat hittills genom att gå från att utveckla spel åt andra till att utveckla egna spel, bygga upp en stor lojal kundstock, utökat antal plattformar, börjat agera som förläggare, knytit många avtal med utvecklare att ta deras miljonsäljande PC-spel till mobilspelsmarknaden, listan kan göras lång. Att G5 skulle sälja för 300Mkr med en vinst på 100Mkr om några år är ett uppnåeligt mål som VD gått ut med.

9 oktober 2011 (kurs 22,5kr)
G5 ligger enligt prognos för Q3 och väljer att lämna prognosen för 2011 oförändrad vilket kan ses som försiktigt med hänsyn till den baktunga spelreleaseplanen, under Q1-Q3 har 47st spel släppts och under Q4 kommer 33st spel släppas jämnt fördelat över kvartalet. Dessutom kommer uppföljaren till storsäljaren Virtual City släppas till flera plattformar. Så prognosen för 2011 måste anses som mycket rimligt och det finns chans att den överträffas. G5 lämnade även en prognos för 2012 som säger att omsättningen hamnar på 87 MKr med ett rörelseresultat på 30 MKr, motsvarande en vinst per aktie på 3,2 SEK, vilket är högre än förväntat. Om den finansiella oron bedarrar så kan vi räkna med en flytt till riktiga börsen under 2012, troligen OMX Small Cap i samband med en IPO.

G5s inträde på Android marknaden har gått bra, 4,6 miljoner nedladdade spel på 3 månader och är den utan tvekan allra största utgivaren av casual games för Android, baserat både på antalet nedladdningar och Top Grossing App positions. Antalet nedladdade spel för både Android och iOS är nu 4 miljoner spel per månad och det ökar för varje spellansering. Det ser fortsatt mycket ljust ut för G5 och värderingen på aktien är låg, köpläge på lång sikt.

15 augusti 2011 (kurs 22,5kr)
Q2 resultatet låg i linje med prognosen som gavs i början av juli så det var ingen överraskning. G5 valde dock att inte höja prognosen för 2011 vilket var oväntat, i början av oktober kommer en ny prognosuppdatering för 2011 samt en prognos för 2012 vilket blir mycket intressant. G5 har tagit extra kostnader under Q2 för att öka produktionen vilket även syns i prognosen för Q3.

Det viktigaste i rapporten var dock styrkebeskedet att Androidspelen går bra och genererar tillfredställande intäkter på så kort tid och kommer att bli i paritet med intäkterna från spel på App Store. En oklarhet i prognosen för 2011 är Android där intäkterna stiger dag för dag och man vill säkert se om dom stabiliseras samt se hur kommande spel säljer, det finns säkert fler orsaker till att man behåller 2011 prognosen tillsvidare, hur som helst kommer omsättningen behöva höjas med alla spelsläpp som skall göras under hösten, marginalen beror ju sen hur mycket man behöver investera. Rapporten var positiv men kunde innehållit lite mer info kring prognosen.

G5 har nu säkrat avtal med världens 25 bästa utvecklingsstudior för casualspel så man har säkrat försörjningen av spel antingen som förläggare eller utvecklare (portering), t.ex. varje studio har 3 spel, G5 porterar till 4 plattformar vilket blir 300 spel att lansera.

24 juli 2011 (kurs 24,7kr)
G5 växer snabbt med en ökning av omsättningen på 150% under 2010 och minst 107% 2011 eftersom vi förväntar oss höjningar av årets prognos. Dessutom visar bolaget vinst under denna kraftiga tillväxt med marginaler på 35-40%. Utöver detta så står bolaget inför större möjligheter än vad bolaget mäktar med vilket gjort att man plockar in 12,5Mkr genom en riktad nyemission till Traction för att kunna växa mer aggressivt och ta vara på möjligheterna. 15/8 kommer nästa prognosuppdatering och det skall bli intressant att höra nya prognosen och vad man skall göra med kapitaltillskottet.

G5 satsar på USA marknaden som 2010 stod för 35% av G5s intäkter genom att anställa en marknadschef med placering i San Francisco och utökar styrelsen med en amerikansk advokat specialiserad på spelbranschen.

G5 satsar hårt för att stärka sin profil bland svenska investerare och pratar nu om ett listbyte till den reglerade marknaden vilket troligen betyder Nasdaq OMX SmallCap. Ett beslut om listbyte kan komma under 2012 enligt Styrelsen.

G5s Android satsning ser bra ut, många nedladdningar och mycket höga betyg, konverteringen från gratis versionen till betal är "good". Android är en helt ny plattform och marknad, G5 är inte kända där som på Appstore, det G5 skall göra nu är att maximera nedladdningen genom att lansera fler spel, köra crossselling mellan spelen och samarbeta med Google för att synas mer på Android Market, dvs samma recept som gjort G5 stora på Appstore.

På Casual Connect förra veckan avslöjade G5 att man tjänar 20 000$ per månad på försäljningen av Supermarket Mania vilket är ett iPhonespel som lanserades 2009 och som nu är avskrivet vilket betyder att dessa intäkter går direkt till sista raden som ren vinst. Det visar på kraften på kombinationen av att sälja många spel och long tail. Att spelen inte syns på topplistorna betyder inte att spelen säljs eller genererar intäkter. Supermarket Mania säljer i nästan 10 000 ex i månaden.

Stockpicker höjer sin riktkurs från 28kr till 30kr men säger att de har högre kursmål i sikte om deras prognoser visar sig stämma med verkligheten. Vilket är högst sannolikt tror jag. Axier har en riktkurs på 42kr vilket stämmer med min yviga riktkurs på 30-40kr under 2011. Mycket intressant att se vad G5 tror om 2012, men vi får säkert vänta på info om mer detaljerade prognoser för det, men en indikation vore bra.

27 februari 2011 (kurs 24kr)
Omsättningen för 2010 hamnade på 22,745Mkr, 3% högre än prognos och rörelseresultatet blev 9,002Mkr vilket är enligt prognos. G5 har ett positivt kassaflöde och genererar ett större kassaflöde än vad som behövs för att täcka de löpande rörelsekostnaderna och finansiera ökade satsningar på produktutveckling och marknadsföring. G5 väljer dock att inte föreslå utdelning för 2010 utan vill bygga tillräckligt goda likviditetsreserver för att kunna stå emot eventuella negativa förändringar på marknaden utan att behöva locka till sig mer kapital.

Antalet nedladdade iPhone och iPad G5 spel har nu passerat 10 000 000st vilket innebär ca 1 700 000st sålda spel med en CR på 17% som G5 meddelade i slutet av förra året. Antalet nedladdade iOS G5 spel är ca 30 000st/dag. Casualspel har oftas en "long tail", dvs försäljningen behålls på en stadig nivå lång tid efter lanseringen. G5 meddelade att Supermarket Mania som var det första iPhonespel som G5 lanserade för 2år sedan säljer lika bra nu som efter toppen vid lanseringen, dessutom uppvisar fler av G5s spel samma mönster. Eftersom spelen skrivs av under 2 år så kommer dessa intäkter nu direkt på sista raden, 7 spel kommer att passera 2års gränsen under 2011 och inte längre ligga till grund för avskrivningar längre. G5 underströk att bland dom 80st spel som skall släppas under 2011 så ingår spel till Android. G5s portfölj förväntas växa till drygt 120 spel till slutet av 2011.

G5 höjde prognosen från en vinst per aktie på 1,6kr till 1,9kr vilket var i linje med G5 Infos förväntningar. G5 är mycket försiktiga i sina prognoser, den större delen i denna höjning beror på skattesänkning från 21% 2010 till 12% 2011 beroende på förändrat företagsstruktur med bolag på Malta. Räknar man bort skattesänkningen skulle VPA hamna på 1,7kr. Under 2010 höjdes vinstprognosen tre gånger:
Februari 5Mkr
Maj 6Mkr
Augusti 7Mkr
November 9Mkr
Utfall 9,002Mkr
Totalt höjdes vinstprognosen med 80% under 2010, från 5Mkr till 9Mkr. Det ska man inte räkna med under 2011, men det finns stora möjligheter att prognosen överträffas även i år. Aktien handlas idag runt 24kr vilket motsvarar ett p/e-tal på 12,6. G5 borde handlas till minst p/e 15 med den starka tillväxt som G5 visar och i en marknad som växer snabbt, för tillfället finns inga mörka moln på himlen. Ett p/e 15 motsvarar en kurs på 28,5kr och p/e 20 en kurs på 38kr. Ser man även till att det kan komma prognoshöjningar även i år så finns det potential i aktien trots den starka utvecklingen i aktien. Det är inte omöjligt att vi ser en kurs på 30-40kr under året.

14 januari 2011 (kurs 19,8kr)
Axier som är relativt djupt insatta i G5 Entertainment gjorde en analys i början av december i samband med att G5 meddelade att man skall lansera 80st spel under 2011. Prognosen för 2011 gjordes för ett tag sedan och är gjord i underkant, vilket G5 visat i tidigare prognoser som man höjt ett antal gånger. Axier tittar på hur spelen under 2010 sålts och gör en extrapolering med 80 spel under 2011, G5s spel säljer ganska jämt, det finns inga miljonsäljare som Angry Bird, man gör vissa antaganden som går att läsa i analysen. Dom kommer fram till att omsättningen kommer landa på 45-50,5Mkr under 2011, prognosen som skall uppdateras under februari ligger på 40Mkr. Axier tror att marginalen kommer ligga högre än liggande prognos som är 37,5%.

Om vi antar att marginalen landar något högre än prognosen, 40% istället för 37,5% och använder Axiers antaganden som är rimliga så får man en vinst per aktie (VPA) under 2011 mellan 1,9-2,2kr (1,6kr prognos), vilket innebär att aktien handlas till ett p/e-tal mellan 9-10,5 vid en kurs på 20kr. Skall G5 värderas till ett p/e-tal på 15 så hamnar kursen på 28,5-33kr och vid p/e 20 blir kursen 38-44kr. Då är inte en prognoshöjning i februari inräknad vilket beror på ev. ökad försäljning som G5 sett under början av januari, men vill avvakta med att räkna in i prognosen innan man sett om den beror på att marknaden växt eller på lång julhandel. Hur man än räknar så ser det mycket ljust ut för G5.

10 mars 2010 (kurs 2,70kr)
Bolaget i korthet:
Antal aktier: 7 419 574
Börsvärde: 20 mkr
Vinstprognos för kvartal 1: 1,05 mkr
Ledningens mål för rörelseresultatet 2010: 5 mkr vilket ger ett p/e tal på 4.
Finansiella data per 31/12 2009:
Kassa och kundfordringar: 3 810 kkr
Kortfristiga skulder : 1 003 kkr
Långfristiga skulder: 0

Historik:
G5 byggdes upp igenom att utveckla mobilspel åt världens största förläggare, tex. EA och THQ. Affärsmodellen gav fasta intäkter där man fick betalt för utfört arbete men ingen andel av de vinster som genererades från spelen.
Under 2009 infördes en helt ny strategi där G5 själv tar ansvaret som förläggare. Detta innebär att bolaget själva sköter marknadsföring och säljer själv sina spel via App Store, Play Station Store eller via de olika portaler som riktas mot PC-användare eller andra aktuella plattformar. Omställningen gjorde att bolaget under en tid fick investera i nya spel utan att få betalt direkt som tidigare. Skörden för arbetet kommer under detta år. Under december lanserades Virtual City som rönt stora framgångar och delvis är förklaringen till den rekordstora vinst som bolaget prognostiserar för innevarande kvartal.
Utöver kostnaderna för strategiomvandlingen drogs resultatet 2008 ner av en stor avskrivning i samband med att man avslutade att utveckla spel på uppdrag åt andra bolag. Utan denna avskrivning hade företaget visat vinst.

Potential:
Marknaden för casual games växer mycket snabbt. Som ett exempel kan nämnas att Gartners senaste prognos räknar med att det kommer att säljas mobilapplikationer för 6,7 miljarder USD under 2010, siffran för 2009 var 4,2 miljarder och 2013 räknar man med 29 miljarder USD. Marknaden är med andra ord enorm och det finns ett flertal spel på App Store som sålt mer än 1 miljon exemplar. Eftersom distributionskostnaden är noll så blir marginalerna otroligt bra. Marknadsföringen i denna bransch där konkurrensen är enorm är viktig, trots kort erfarenhet har G5 lyckats väl och har på kort tid byggt upp en marknadsfunktion där man finns representerad på Facebook, arbetar med cross selling och har ett etablerat nät av återförsäljare på PC-marknaden.

Värderingen:
Bolaget har en relativt sett en mycket låg värdering. En viss rabatt är berättigad sett till att den handlas på en mindre lista där genomlysningen av bolagen är betydligt mindre. För den som anstränger sig en smula är det dock enkelt att se hur det går för bolaget via försäljningslistor. Bolaget har dessutom börjat med att ge prognoser från och med innevarande kvartal. Prognosen om att bolaget kommer att visa sin bästa vinst genom tiderna för detta kvartal drev inte kursen alls. Bolaget har trots ett skralt 2008 mycket fina nyckeltal och stora värden bör kunna skiftas tillbaka till aktieägarna om vinsterna stiger som det beskrivs i bolagets sista rapport.

15 november 2009 (kurs 2,60kr)
G5s beslut att bli sin egen förläggare istället för att arbeta mot fasta ersättningar från uppdragsgivare innebar en tid av stora utvecklingskostnader och mindre intäkter. Den fasen är nu över och de spel som lanserats har som planerat börja generera intäkter och vinst. Det gångna kvartalet uppvisade bolaget All Time High avseende vinst efter finansnetto (948 000 SEK) och marginaler på 32,6%!

Bolagets finanser är i mycket bra skick, omsättningstillgångar minus kortfristiga skulder ligger runt 5 miljoner och långfristiga lån saknas. En situation som många bolag på börsen bara kan drömma om. Sista kvartalet genererade en vinst en bra bit över 10 öre per aktie. Innevarande kvartal har alla möjligheter att uppvisa siffror i samma härad eller bättre och därmed bör en utdelning kunna komma i fråga på bolagsstämman i vår.

Vi fick inga siffror från PSP-försäljningen men bolaget säger att de är nöjda med försäljningen, sett till hur stor psp-marknaden är så bör detta innebära ett rejält tillskott till sista raden.

Det spel som skulle utvecklas för ett ledande mobilspelsförlag och där G5 skulle få en del av intäkterna ligger fortfarande på is. I rapporten låter det som att G5 valt att ha det så, detta verkar inte rimligt, man har ingått ett avtal som knappast gav G5 möjlighet att lägga utvecklingen på is om man ville det. Nästa rapport vill vi ha alla papper på bordet!

Efter en kortare ökenvandring är därmed bolaget tillbaka i bättre form än någonsin. Strategiförändringen har visat sig vara helt rätt. Vi säger grattis till ledning, styrelse och alla verksamma i bolaget.

Aktien: Omsättning och kursutveckling har varit mycket skral. Vår bedömning är dock att både värdering och framtidsutsikter nu befinner sig på en sådan nivå att något spännande bör kunna inträffa inom kort. Småbolagsaktier är ofta dåligt genomlysta och värderas även lägre på grund av sämre omsättning i aktien. På kort tid kan detta vara frustrerande men på längre sikt är det av mindre betydelse. Värdet på ett bolag över tid är alltid summan av de vinster det genererar samt förväntningar om framtida vinster. Sammanfattning: En bra rapport som markerar slutet på strategiomvandlingen och lovar mycket gott inför framtiden!

14 augusti 2009 (kurs 2,69kr)
Resultatet från Q2: 455 000 i vinst, 6 öre per aktie, och en vinstmarginal på 19%.
Rapporten kom alltså in något bättre än vi förväntat. Intäkterna från egna IP:n uppvisar en fortsatt mycket stark tillväxt. Intäkterna från förlagskontrakt sjönk betydligt jämfört med Q1 vilket var förvånande, detta betyder att G5 lagt ännu mer av sin tid på utveckling av egna spel, att trots detta kunna visa upp så fina marginaler för kvartalet är ett styrkebesked. Posten övriga intäkter och kostnader var minus 322 KSEK för Q1 men endast minus 56 KSEK för det första halvåret, det framgick inte varifrån denna förbättring kom men rimligtvis är stora delar engångseffekter som valutavinster, även en del kostnadsbesparingar för kontorshyran har slagit igenom och syns här. Skrivelsen angående "Royaltyspelet" är något luddig vilket rimligtvis beror på fortsatt oklara direktiv från förläggaren. G5 har lagt ner betydande mantimmar i utveckling så det är viktigt att arbetet kan avslutas och ge avkastning.

Nästkommande 4,5 månader kan vi enligt rapporten förvänta oss två nya casual games för PC, två ytterligare spel för andra plattformar (DS ooch XBOX?), samt fyra iPhone spel. Denna punkt var enligt G5 Info den viktigaste delen av rappporten. Bolaget visar att utvecklingskapaciteten är god och att tidsplanerna verkar hålla relativt bra. Från MIDS rapporteras inget nytt vilket var en besvikelse, oavsett vilket val bolaget gör, bör aktieägarna hållas informerade.

Aktiekursen ligger envist kvar under tre kronor, vilket innebär ett p/e tal på dryga 10 baserat på det sista kvartalet. Bolaget har under det första halvåret tagit mycket stora kostnader för utveckling av nya spel och trots detta kunnat hålla ordning på kassaflödet. De första spelen som släpptes till Iphone var utvecklade för PC från början men har trots detta sålt mycket bra. Med ökad erfarenhet från utveckling av egna IP:n och spel utvecklade specifikt till respektive plattform så bör man kunna prestera ännu bättre på försäljningslistorna. Bolaget avstår dock från att göra någon ytterligare prognos, så även G5 Info. Vi ser dock fram emot en mycket spännande höst.

11 augusti 2009 (kurs 2,75kr)
14 augusti presenterar G5 sin Q2 rapport. Kvartalet präglades av App Store lanseringar och vidare utveckling i egna IP, vi förväntar oss följande: Casual Gaming; här bör vi se en försämring jämfört med Q1, endast ett nytt IP släpptes under kvartalet, dessutom floppade detta (Success Story från Shape Games). Vi räknar ned posten med 33%. Intäkterna från App Store bör dock ha skjutit fart rejält, G5 redovisade inte hur mkt av förra kvartalets inäkter som kom från App Store, men G5 Info gissar att det var noll då App Store betalar ut intäkterna först efter 45 dagar, inäkterna estimeras till dryga miljonen. G5 tog två stycken mobilspelsprojekt under dom sista dagarna under Q1 och bör därmed kunna redovisa inkomster minst i paritet med q1 från detta segment. Från MIDS räknar vi inte med några intäkter, däremot information om det fortsatta arbetet med affärsområdet. Kostnader; dessa bör totalt sett ha sjunkit jämfört med q1 då vi inte förutser några extraordinära kostnader likt Q1.

G5 redovisar royalties och licensintäkter det datum då inbetalningen kommer till G5 och inte då slutkunden köper produkten, detta gör att man lätt kan komma fel i prognoser. Med ovan nämnda antaganden bör vi emellertid kunna förvänta oss en vinst på mellan 2 och 5 öre för kvartalet. Bolaget har nu delvis levt på gamla lagrar en längre tid, hösten kommer att visa om investeringarna i egna IP:n har varit mödan värd. Informationen kring kommande spelsläpp blir därför viktig, bolaget behöver lanseringar under den närmaste om nästa kvartal ska kunna uppvisa fina siffror.

4 juli 2009 (kurs 2,59kr)
Den uteblivna prognosen för resten av året från VD talar sitt tydliga språk, G5 befinner sig i en ny fas och framtiden är mer spännande och mindre förutsägbar än tidigare. Denna analys syftar till att ge läsarna en bild av hur den ”nya” redaktionen ser på G5 som bolag och om den marknad man är verksam på.

Jag utelämnar nyckeltal och kostnadsanalys och koncentrerar mig på intäkterna. Skälet till detta är att G5s balansräkningen är i gott skick, det saknas skulder och man har via sin geografiska placering exceptionellt låga kostnader. Frågan om framgång för bolaget gäller endast en sak, förmågan att skapa intäkter.

Online games, casual games o mobilspel...
...fortsätter att visa god tillväxt lågkonjunkturen till trots, efterfrågan på enkla och klassiska spel fortsätter att öka. Det största som hänt på marknaden det sista året är App Stores exempellösa intåg på marknaden. I dag finns långt mer än 50 000 applikationer för nedladdning och miljardstrecket för antalet nedladdningar sprängdes under våren.

Iphone
Möjligheten att nå ut till miljontals kunder har inneburit att antalet applikationer och spel på App Store har ökat kraftigt, det finns i dag närmare 60 000 applikationer att ladda ned. Marknaden har låga inträdesbarriärer och med lite envishet och talang kan de flesta få in ett spel på App Store. Drömmen om att snabbt bli rik på App Store har skapat ett enormt utbud. Detta ställer nya krav på utvecklarna för att lyckas.

Att sälja på App Store
I dag är App Store endast en distributionskanal, utbudet är för stort för att man ska kunna lita till att kunden får en överblick över alla produkter. Vikten av marknadsföring av spelen har ökat markant, annars riskerar man att drunkna i mängden. Möjligheterna att göra reklam är flera, ett är att erbjuda en gratisversion som gjordes med Supermarket Mania, den hitintills svaga försäljningen av de nya släppta spelen SOF och Mahjong Artifacts beror säkert delvis på att denna möjlighet inte finns. Prissänkningen på 80% efter på de nysläppta spelen känns heller inte bra. En väl planerad lansering kräver inte sådana åtgärder. Bakgrunden är säkert att man vill klättra på listorna, de spel som klättrar tenderar att ligga kvar, vilket beror på att topplistorna de facto är det enda sättet man kan synas på App Store.

SMM var en mer än godkänd premiär för grabbarna på G5. Bolaget har nu en erfarenhetsbank inför kommande produktioner vad gäller innehåll, marknadsföring o prispolitik. G5 Infos egna skattning är att Supermarket Mania kommer att ha spelat in närmare 1,5 miljoner kronor till G5 innan året är slut, enbart på Iphone, detta motsvarar mer än 10% av omsättningen för 2008.

Marknadsutveckling
Marknaden för Iphone spel utvecklas åt samma håll som konsolspelen. Ett fåtal spel står för lejonparten av försäljningen. Enligt AdMob har endast 19% av alla applikationer laddats ner till mer än 10 000 användare. Endast 5 % har laddats ner av mer än 100 000 användare, SMM var alltså ett av dessa. The winner takes it all som ABBA sjöng. Detta ger två alternativ till G5, antingen får man utveckla extremt innovativa spel som bryter ny mark och därför blir populära, annars så får man hålla sig till att endast göra spel som är absolut toppklass inom sin genre. Det var därför glädjande när VD på bolagsstämman berättade att nästa casual game lanseras någon gång under sommaren men att det är spelets kvalité som styr, inte ett förutbestämt datum.

Prisutveckling på Casual Games
Prisutvecklingen för Casual Games kommer förhoppningsvis att förändras i branschen framöver. I dag kostar ett spel 2 dollar till Iphone och samma spel 20 dollar till PC. Detta främjar piratnedladdning och ger ingen legitimitet till utvecklare och förläggare. Apple lärde oss att om man erbjuder musik till en vettig kostnad till konsumenten ökar försäljningen dramatiskt och antalet olagliga fildelare minskar. Samma sak gäller här, det tjänar alla på i längden.

Investeringar ger möjligheter
G5 har under det sista året gjort två andra viktiga investeringar som kommer att skapa ökade intäkter under året. -Det finns enorma kostnadsfördelar i att kunna lansera samma spel på olika plattformar. VD har vidrört detta faktum sedan länge och har förberett bolaget genom att bli auktoriserad för de flesta relevanta plattformar. Genom att lansera spelen till fler plattformar kan reklaminsatser samordnas och kostnaden per sålt spel drastiskt minskas. Här spelar även Talisman tekniken en avgörande roll, även det en betydande fördel för G5 framför de som vill in och slåss på marknaden. -Arbetet med att skapa en tids- och kostnadseffektiv distributionsapparat vid lanseringen av Casual Games till PC har även blivit klart enligt uppgifter från bolagsstämman. Förhoppningsvis kommer nästa casual game lansering från G5 på ett flertal (dags för Blackberry?) plattformar samtidigt.

MIDS
Det kommer att dröja uppskattningsvis ett halvår tills vi får några order eller ytterligare fingervisningar om var denna affärsdivision ska ta vägen. I dag prioriteras de spel som ligger i pipe line. På sikt är dock inte situationen bra, en ny produkt måste ha sina egna resurser. Det går inte att utveckla, marknadsföra och sälja en teknologisk avancerad produkt i mån av tid. MIDS borde avsättas egna resurser i form av personal och budget, få en tydlig vision och en tidsplan som inte påverkas av bolagets övriga göranden och låtanden. Denna kritik framfördes även till ledningen på stämman. Enligt uppgifter på stämman fortsätter G5 att fakturera konsulttimmar till den första MIDSkunden Vimpelcom.

Shape Games
Vds avhopp var efter några mediokra titlar ingen skräll. Köpeskillingen för ytterligare 10% av bolaget var en god om än liten investering.

Värdering
Värdet på bolaget ligger i dag strax under 20 miljoner. De två nya mobilspelskontrakten som togs hem i mars bör innebära att faktureringen för Q2 bli bättre än för Q1. Apple betalar gör sina utbetalningar efter 45 dagar vilket gör att intäkterna från SMM till stor del kommer att landa i Q2, dessutom belastades Q1 med en del engångskostnader. Sammantaget bör detta göra att man kan återvända till att visa vinst med goda marginaler. Om man som investerare tror att Causal Game marknaden har en god framtid framför sig är en investering i G5 i dag intressant, givet det vi vet i dag är dagens nivåer attraktiva upp till förra nyemissionskursen, där bör smärtgränsen gå för den som vill ackumulera aktier. Likviditeten i aktien är tyvärr fortsatt dålig, med de risker som följer med det. Å andra sidan kommer det vara svårt att få tag på aktier om G5s kommande spel kommer att vara lika framgångsrika som SMM.

Övrigt:
Paranormal Agency som haft begränsade framgångar ligger i dag 5:a på Oberon, tidigare 2:a. Detta är en bättre placering än när det hade premiär på Big Fish i mars. Bejeweled från utvecklaren POPCAP har spelat in en bra bit över 300 miljoner dollar, glad sommar:-)

17 maj 2009 (kurs 2,9kr)
G5 presenterade för första gången en förlust i en kvartalsrapport, mycket beroende på färre mobilprojekt och ingen försäljning av MIDS, så G5 har satsat mer på egenfinansierade spelprojekt, vilket i senare skede kan generera mer intäkter än spelprojekt på uppdrag för förläggare. G5 hade som mål att sänka kostnaderna med 30% Q1 jämfört med Q4, nu blev det ca 3%, eftersom man hade extraordinära utgifter för flytt och nedskrivningar. Utan dessa extraordinära utgifter hade besparingen blivit 25% och en vinst på några 100 tusen. Även kassaflödet förbättrades i början av Q2 så vi slipper nog se ett förlustkvartal igen.

G5 har inte sålt någon ny MIDS licens vilket är en stor besvikelse, dessutom efterfrågar kunderna nya funktioner som inte finns i befintlig produkt. Vilket kräver mer utveckling, så frågan är när denna utveckling kan påbörjas. Dom potentiella kunderna till MIDS genomgår omfattande kostnadsbesparingar så betalningsviljan är inte hög även om MIDS skulle sänka kostnaderna på sikt. Osäkerheten kring MIDS är stor, så en försäljning av ytterligare licens är mycket positivt så vidare utveckling kan egenfinansieras och inte kräva pengar från andra produkter.

Nästa kalldusch var att det samfinansierade mobilspelet med royalty är försenat. Enligt VD så hade utvecklingen av spelet gått ganska långt innan det avbröts, troligen kan det påbörjas igen i juni, vilket borde innebära att spelet ges ut i år i alla fall, förhoppningsvis efter sommaren.

G5 kommer att snabba på utgivningen av 8st iPhone-spel vilket blir mycket intressant att följa, speciellt dom två första som kommer inom några veckor. Om dom inte säljer bra så ser det mindre bra ut för resterande eftersom G5 troligen valt ut de mest gångbara spelen från Shape Games PC-casual spel t.ex. Mahjongg Artifacts och något av de senaste spelen. G5 kommer inte göra några större förändringar i spelens game play enligt uppgift.

G5 behöver inte betala ytterligare 100 000 $ för Shape Games (51%) eftersom resultatet för 2008 inte motsvarade villkoren, prognosen för Shapes vinst 2008 var 900kSEK och resultatet blev ca 700kSEK.

Risken i aktien har gått upp eftersom man blir mer beroende av enskilda spels framgång, det positiva är att G5 släpper relativt många spel under 2009, potentialen ökar också. Osäkerheten ligger kring affärsområde Business Solution och produkten MIDS. Efter en första genomläsningen av rapporten så skulle "rekommendationen" blivit sälj, men nu blir det avvakta/behåll och invänta mer information kring MIDS och iPhone-försäljningen. På lång sikt ser det fortfarande positivt ut och köptillfällen kommer säkert att uppstå på kort sikt.

2 maj 2009 (kurs 3,3kr)
15 maj presenterar G5 sin Q1 rapport. Det finns ingen prognos för Q1 och årets prognos är inte helt tillförlitlig längre. G5 räknar med att bolagets kostnader för det första kvartalet 2009 kommer att bli ungefär 30 procent lägre än under det fjärde kvartalet 2008, trots oförminskad utvecklingskapacitet.

G5 tog 2st mobilspelsprojekt under dom sista dagarna under Q1, frågan är om någon förskottsbetalning kan bokföras under kvartalet? Inga mobilprojekt har avslutats under Q1 så G5 har haft ett antal mobilprojekt löpande under Q1. iSMM har sålt över 50 000 ex under mars och borde genererat ett bra resultat under perioden.

Under Q1 släpptes PC spelet Paranormal Agency på övriga siter efter den exklusiva försäljningen på Big Fish under december. Spelet tog inga högre placeringar på listorna och övriga PC spel har inte heller legat högt på listorna, så man kan inte räkna med några större intäkter därifrån under Q1.

G5 har inte sålt några MIDS licenser under Q1, men har haft kostnader kring utveckling, införsäljning osv. Dessutom har antalet egenutvecklade spel ökat så även där kostnader utan intäkter än. Det blir svårt att göra någon prognos över utfallet för Q1.

22 februari 2009 (kurs 2,5kr)
G5 presenterar sin Q4 rapport den 26:e februari, om det preliminära resultatet stämmer så nås inte prognosen för 2008, men G5 går fortfarande med vinst, aldrig ett kvartal med förlust sedan starten av bolaget.

Vi väntar fortfarande på nya mobilprojekt och ordrar på MIDS. I veckan hölls Mobile World Congress 2009, så förhoppningsvis kommer snart ordrar på MIDS, något som ledningen förväntar sig under första halvåret. Förutom MIDS som kan ge stora intäkter så har G5 ett antal spel som skall lanseras under 2009 som är royaltybaserade, vilket gör det svårare att göra en prognos för 2009.

Paranormal Agency har fortfarande inte släpps på någon ny större portal förutom Big Fish, Shape Games håller troligen på att förbättra spelet eftersom det fick en del kritik bl.a. för språkfel. Shape går också direkt mot portalerna med detta spel utan en distributör vilket kan vara en förklaring att det tar tid att lansera spelet på andra portaler. Success Story har inte lanserats än, men det borde vara nära, eftersom G5 har släppt screenshoots och beskrivit spelet. ST liknar mycket deras tidigare spel som SoF.

16 november 2008 (kurs 3,4kr)
Eftersom G5 inte gav någon prognos för Q3 är det svårt att säga om resultatet var bra eller dåligt, men det är en bra väg till årets prognos, det krävs en omsättning på 7Mkr Q4, vilket är en dubblering jämfört med Q3. Det finns 2,8Mkr i kundfodringar i balansräkningen, mobilspelen kan generera minst lika mycket som Q3 (2,5Mkr) eller en ökning, då återstår 1,7Mkr som kanske kan komma från royalty av ett antal spel som släpps under Q4 eller från andra milstolpsbetalningar.

Ledningen uppdaterar inte prognosen utan lämnar en uppdatering i december. Den 8:e oktober meddelade G5 att man är på god väg att uppfylla prognosen för 2008 och att man låg i förhandlingar med ett antal förlag om nya projekt inför Q4 och första halvan av 2009. Dessa förhandlingar drar ut på tiden och G5 har fått muntliga bekräftelser att man vill ha G5 som utvecklare för ett antal uppdrag, men beslutprocessen drar ut på tiden och G5 kommer då istället starta att upp egna spelprojekt enligt strategin. G5 har 3st mobilspel under utveckling fram till 2009 och behöver 2st till för att hålla prognosen. Om man istället byter dessa projekt mot självfinansierade projekt så blir det ett intäktstapp i Q4, men som istället kan generera royalty under 2009.

Q3 var det 5:e kvartalet på rad med fortsatt sjunkande marginaler, nu är man nere på 12% trots en starkare dollar. Även posten finansiella intäkter/kostnader visar på ett större underskott trots stärkt dollar, den påverkas bl.a. av koncerninterna lån som är tecknade i dollar och skall ge positivt tillskott nu. En förklaring till dom låga marginalerna är fortsatt utveckling av MIDS utan intäkter alls under Q3 och att man har utökat personalen i Ukraina och dragit ned i Moskva och då haft dubbel personal under en upplärningsperiod.

Listan över intresserade kunder för MIDS ökar och G5 skickar ut en testversion i slutet av 2008 och början av 2009. MIDS kan bli riktigt stort med stora licensintäkter och bra marginaler under 2009. Casualspelen har genererat nästan 2Mkr i intäkter under Q2+Q3, där Supermarket Mania borde stå för en stor del av dessa intäkter.

Det finns en risk att prognosen för 2008 inte uppfylls men att detta kompenseras av en möjlighet till större royaltyintäkter under 2009 istället. Det framgår inte i rapporten hur stor avvikelse vi kan förvänta om prognosen inte uppfylls, speciellt nu när man är en bra bit ifrån årets prognos borde detta ha kommenterats i rapporten, även dom låga marginalerna trots stärkt dollar. Rapporten innehåller också mycket upprepningar, det finns till och med två stycken som har samma rubrik ”Viktiga händelser efter periodens slut”, vilket gör rapporten svårläst.

4 november 2008 (kurs 3,75kr)
Den 14:e november släpper G5 sin Q3 rapport, det saknas prognos för kvartalet, dock har VD nyligen sagt att G5 är på god väg att uppfylla prognosen för 2008. Dollarn har stärks mot svenska kronan vilket kommer att påverka resultatet positivt, speciellt dom koncerninterna lånen. Rörelsemarginalen förväntas vara högre än dom senaste kvartalen. G5 jobbar på 4-5 mobilprojekt, vilket är ett krav för att uppfylla prognosen för 2008. På casualsidan väntar vi på två spel från Shape Games, båda skulle komma i somras, Paranormal Agency skulle lanseras i augusti och om spelet för Real Arcade skrev G5 14 juli "mer information om projektet, inklusive releasedatum, meddelas inom kort". PM från G5 idag 5/11 säger att spelen lanseras under 2008 och vissa portaler i början av 2009.

28 september 2008 (kurs 3,9kr)
MIDS, Mobile Interface Design System är en egenutvecklad produkt som används för att automatisera och optimera utformningen av användargränssnitt, prototypframställning och användbarhetstester. G5 har licensierat ut MIDS till Rysslands största mobiloperatör VimpelCom (Bee Line) med över 60 miljoner abonnenter i en affär värd mer än 600 000 USD.
 
G5 uppskattar att antalet potentiella licenstagare av MIDS är fler än 30 stora multinationella företag. G5 beräknar den potentiella marknaden till 1000 användarlicenser under år 2008. Tillväxten beräknas till 30-40 % årligen. MIDS förväntas nå en marknad som kan vara värd tiotals MUSD, med intäkter från nylicensiering till nya kunder, uppgraderingar, teknisk support, konsultarvoden och utbildning.

Det finns verktyg på marknaden som endast gör en delmängd av vad MIDS klarar, så det råder brist på integrerade lösningar såsom MIDS som kan hantera samtliga delar på ett lättanvändligt sätt. VimpelCom beräknar att uppnå följande fördelar genom att använda MIDS:
- få en ny mobiltjänst lanserad på en månad istället för tre.
- göra det möjligt minska antal anställda inom designteamet med 70 %.
- minska designlabbets årliga budget med 1 MUSD.

G5 skickade ut en testversion av MIDS under augusti till flera potentiella licenstagare, som inkluderar världens största mobiloperatörer, telefontillverkare och designbyråer. Som ett resultat av detta kommer MIDS anpassas enligt deras behov så att standardversionen blir så komplett som möjligt. Därefter behöver MIDS genomgå noggrann testning innan den skickas till potentiella licenstagare för utvärdering och börja diskutera licensavtal. Allt detta kommer att ta sin tid, till slutet av 2008 eller början av 2009.

MIDS förväntas minska VimpelComs utvecklingstid från 3 månader till 1 månad, minskade designteamet med 70 % och minskade labbudgeten med 1MUDS per år. MIDS kan minska kundens kostnader rejält samt snabba på utveckling av nya produkter. G5 diskuterar med bl.a. världens största mobiloperatörer som troligen kan spara mer än Ryska VimpelCom. Första versionen som VimpelCom licensierat under 2 år med ensamrätt i Ryssland var värd mer än 600 000 USD. Den nya versionen kommer att innehålla många fler moduler, priset är inte bestämt än, men räkna med att G5 får 50 % av det som operatören sparar, > 3Mkr/år. Med 30 stora multinationella företag licenstagare skulle ge G5 90Mkr per år med en tillväxt på 30-40 % per år. En stor del av dessa miljoner går direkt ned till sista raden som ren vinst.

Det finns en stor potential för MIDS så G5 utvärderar möjlighet att knoppa av affärsområdet Business Solutions och lägga det i ett separat bolag för att synliggöra det värde som finns inom affärsområdet. Det troligaste är att det nya bolaget delas ut till aktieägarna och listas på den svenska börsen.
 
24 september 2008 (kurs 4,3kr)
Efter att läst prospektet ett antal gånger, funderat, frågat ut VD och styrelse, diskuterat med andra G5 ägare, har jag fattat beslut att teckna alla mina teckningsrätter som jag fått. Bara MIDS motiverar att gå in med extra kapital, sedan har vi intressanta satsningar på fler plattformar med egna IP. G5 är lågt värderat och har en spännande framtid, klart man ställer upp med kapital som långsiktig aktieägare, dessutom är det svårt att köpa lika många aktier för 3,9kr över börsen.

När nyemissionen är färdig och alla fått sina nya aktier kommer en enkät läggas ut på G5 Info för att undersöka hur många aktier (röster) vi som besöker G5 Info har. Enkäten kommer att ligga ute längre än den som gjordes i våras.

20 september 2008 (kurs 4,14kr)
G5 har som mål att växa med minst 50 % och har offentliggjort prognosen för 2010 som är en omsättning på 45Mkr med ett rörelseresultat på 9 Mkr. G5 beskriver i mer detalj vad pengarna från NE skall användas till, i stort sätt det som kommunicerats ut tidigare.

G5 avslöjar kontraktsvärdet på första MIDS affären, >600 000 USD, kunden kan med MIDS minska designlabbets årliga budget med 1 MUSD och minska antal anställda inom designteamet med 70 %. MIDS kan nå en marknad som är värd tiotals MUSD. G5 kommer under 2009 att utvärdera möjlighet att knoppa av affärsområdet Business Solutions och lägga det i ett separat bolag.

G5 har en lista på uppköpskandidater, och förväntar sig att genomföra minst ett förvärv under 2009. En insider har utökat med 5 000 aktier sedan sista juni. Grundarna har inte ekonomiska möjligheter att teckna för alla sina teckningsrätter, grundarna kommer vara största ägare även efter nyemissionen. Kostnaden för nyemissionen beräknas vara 800kkr vilket motsvarar 13 % av det belopp som NE kan max dra in.

Casualspel brukar sälja under en lång period, spel som Shape Games lanserade 2006 ger fortfarande höga intäkter under 2008. Av dom 375 000 aktier Shape Games ägare fick i dellikvid vid köpet av bolaget hålls 125 000 aktier fortfarande på dispositionskonto tills 2009-2010. Aktien har en genomsnittlig omsättning per handelsdag på 336kkr.

G5 Info avvaktar informationsträffen den 23:e i Stockholm innan beslut tas om hur många aktier som skall tecknas.

8 september 2008 (kurs 4,4kr)
G5s extra bolagsstämma hölls idag på Hotell Kung Carl, aktieägare representerade 2 283 049 (36 %) aktier/röster deltog. Stämman godkände Styrelsen förslag till nyemission enhälligt.

Beslutet föregicks av en kort presentation av VD samt en frågestund. En fråga gällde vad som hänt efter årsstämman där det beslutades om ett bemyndigande till Styrelsen att kunna emittera 950 000 nya aktier, eftersom man idag vill genomföra en nyemission av 1 593 750 nya aktier samt behålla det tidigare bemyndigandet. Under sommaren har det dykt upp ett antal nya affärsmöjligheter som inte var kända vid tiden för årsstämman som G5 inte vill missa. Prognosen för 2009 står fast, dock med högre andel royaltybaserade projekt ökar också risken att prognosen inte uppfylls men det innebär också att det finns en hävstång och att prognosen istället överträffas.

G5 aktien handlas sista dagen i morgon 9/9 med rättighet att delta i nyemission. Aktien handlas idag till p/e 10 på 2008p och p/e 5,8 på 2009, vid fulltecknad nyemission och ytterligare 6 miljoner i kassan, p/e 12,5 på 2008p och 7,3 på 2009p, vilket är ett attraktivt pris. G5 Info är fortsatt positiv till G5 och kommer troligen deltaga till 100% i nyemissionen, men avvaktar slutgiltigt beslut efter läst informationsmemorandumet som kommer den 18:e.

18 augusti 2008 (kurs 5,25kr)
G5 överraskade positivt genom att presentera ett resultat som var 23 % högre än prognosen, mycket beroende på att Supermarket Mania redan efter 5 veckor hade gått breakeven och genererat 300 000 kr i royalty. Ukraina kontoret har redan förmåga att hantera det mesta arbetet på spelprojekt med 21 utvecklare vilket är mycket positivt, G5 har nu totalt 64 anställda. När det gäller MIDS så fick vi reda på att den vidareutvecklade versionen kommer att skickas ut till intresserade kunder under augusti. Rapporten var i sin helhet positiv och det fanns inget negativt att notera.

G5s ledning står fast vid årets prognos, intäkter på 17,5 MSEK och ett rörelseresultat på 3,5 MSEK. Även prognosen för Shape Games står fast, intäkter på 2,5 MSEK med ett rörelseresultat på 900 KSEK. Prognosen för 2008 baseras framför allt på förväntade intäkter från projekt och licenser (t.ex. MIDS). Royalties från PC casual ingår och baseras på antagandet att mottagna royalties kommer att täcka utvecklingsutgifterna och ge 20 % vinstmarginal inom 12 månader efter spelets färdigställande. När det gäller Super Market Mania så måste prognosen redan vara uppfylld, dessutom förväntar sig G5 att den större andelen royalty från SMM kommer under H2. Shape Games kommer att bidra med den större delen också under H2 då deras nya spel releasas. Förutom att prognosen står fast påpekar G5 dessutom att PC casual spelen har extra potential under H2. Enligt tidigare balansräkningar så har G5 skrivit att man har flera egenutvecklade produkter under utveckling. G5 fokuserar troligen på MIDS innan man presenterar dessa nya produkter.

G5s ledning har inkluderat mycket försiktiga intäkter från PC casual och troligen mycket realistiska intäkter från MIDS. Det skall bli spännande att se hur MIDS tas emot av kunderna som skall utvärdera produkten.

31 juli 2008 (kurs 5,0kr)
Den 15:e augusti släpper G5 sin Q2 rapport, ledningen är säker på att uppfylla prognosen för Q2 vilket är en omsättning på 3,3Mkr och ett rörelseresultat på 490kkr. Förhoppningsvis får vi mer information kring försäljningen av SMM.

På senaste investerarmötet meddelade G5 att man kommer att se över prognosen för 2008 i samband med Q2 rapporten, nuvarande prognos är en omsättning på 17,5Mkr och ett rörelseresultat på 3,5Mkr. I mitten av augusti har ledningen bättre koll på:
- potentiell försäljning av MIDS under H2
- utvecklingsuppdrag för H2, nästa vecka möter G5 kunder i Kalifornien
- om Shapes nya spel säljer bra (kanske blir lite ont om tid att utvärdera)

Eventuell försäljning av MIDS licenser under H2 ger mycket goda chanser till att överträffa årets prognos. Som G5 Info skrev tidigare så ser Shape Games prognos försiktigt tilltagen. G5 handlas i dag till ett p/e 11,4 på årets prognostiserade resultat och p/e 6,6 för 2009.

2 juni 2008 (kurs 5,9kr)
G5s årsstämma hölls idag på Hotell Kung Carl, aktieägare representerade 2 192 449 (36 %) aktier/röster deltog. Alla beslutspunkter godkändes enhälligt av stämman.

Stolpar från investerarmötet:
Av Alawars 100 st SMM betatestare köpte mer än 40 personer spelet, vilket betyder ett CR > 40%, vilket är jättebra, men säger inte så mycket om CR på t.ex. Alawar och Big Fish.

G5 uppgraderar MIDS lösningen med mer avancerade funktioner och skall testas av BeeLine, MIDS har hög potential och saknar konkurrens på marknaden, besparingen för en operatör uppskattas till 1M$ per år.

Shape Games har lyckats med att utveckla sina egna PC casual games utan finansiering från förläggare vilket är starkt. Ett av de kommande spelen produceras tillsammans med en av de största portalerna vilket innebär att portalen även kommer att hjälpa med marknadsföringen. G5 fortsätter att utveckla PC casual spel i år parallellt med Shape Games. Mystery Cookbook som Shape Games har utvecklat har gått in på Big Fish topp 10 lista utan marknadsföring vilket är starkt, nu får spelet draghjälp genom att det ligger synligt på förstasidan vilket genererar mer försäljning, både SMM och MCB har potential att ligga kvar på listan ett bra tag.

G5 fortsätter att leta bolag för ytterligare uppköp, utvecklare/förläggare av casual/mobil spel.

Prognosen för 2008 kommer att uppdateras i samband med Q2 rapporten.

1 juni 2008 (kurs 6kr)
G5 meddelade i veckan att man köper 51 % av Moskvabaserade Shape Games som äger och utvecklar egna casual games. Shape Games bildades 2006 och har 7st anställda, man lägger även ut en del av arbetet. Shape Games äger tekniken som dom använder för att producera sina PC casual games, kapaciteten är i dagsläget 3-4 spel/år. Shape Games kommer att fortsätta att fungera som ett separat bolag tillsvidare.

G5 köper 51 % av SG för 375 000 nyemitterade G5 aktier plus upp till 100 000 US-dollar, beroende på Shape Games resultat under 2008, att betalas ut efter ett år. G5 får även en treårig option på att köpa återstående 49 % av Shape Games för totalt 490 000 US-dollar, att utnyttja helt eller delvis. På detta sätt ger man SGs VD och övriga ägare en morot samt en inlåsning, pengarna betalas ut först om ett år samt det är beroende på årets vinst.

Shape Games värderas till 5,76MSEK, med en kurs på 6kr för G5 aktierna. G5 betalar upp till 2,82MSEK för 51 % i SG och 2,94MSEK för de resterna 49 %. Eller om man räknar baklänges, så värderas G5s aktier i denna uppgörelse till 6,65kr.

Shape Games äger och har utvecklat spelen, Stand o’Food, Mahjongg Artifacts, Mahjongg Artifacts: Chapter II och Mystery Cookbook, vilka har toppat listorna på Real Arcade, Big Fish och andra portaler för Casual Games. SG släpper 3 spel till sommaren som dom även äger rättigheterna till.

År 2007 uppgick intäkterna för Shape Games till 1.9 MSEK, med ett rörelseresultat på 670 KSEK. Prognosen för 2008 är intäkter på 2.5 MSEK och ett rörelseresultat på 900 KSEK. SG har en god rörelsemarginal på 36 % och en förväntad tillväxt på 36 %. Detta ger en värdering på p/e=12 för 2007 (28 % skatt) och p/e=8,9 för 2008p (28 % skatt).

Om man räknar att spelen bidrar som mest under de första 4 månader efter lansering, så generade < 2st spel 1,9MSEK under 2007. Under 2008 kommer 4st spel lanseras och förväntas generera 2.5MSEK d.v.s. en ökning med 36 % trots 100 % fler spel, vilket kan tolkas att prognosen är försiktigt tilltagen.

Sammantaget så ser det ut som att G5 gjort en bra affär, man får ett antal populära speltitlar som kan portas över till andra plattformar och generera intäkter. SG ger också löpande intäkter samt bidrar med ett starkt produktionsteam, allt till ett bra pris.

17 maj 2008 (kurs 5,9kr)
Q1 rapporten var i sin helhet positiv och G5 visar på stark tillväxt med god vinstmarginal trots svag dollar. Omsättningen blev 3,051kkr vilket är en ökning med 51 % jämfört med motsvarande tid 2007, endast 3 % under prognosen. Rörelseresultatet blev 454kkr mot prognostiserat 500-600kkr, men då skall man notera att resultatet belastas med 237kkr som är en följd av valutakursdifferenser på koncerinterna lån, virtuella kostnader, observera att detta inte är en realiserad kostnad utan den kan bidra positivt i kommande kvartal om dollarn stärks.

Supermarket Mania kommer att lanseras på de ledande portalerna inom en månad. Spelets förläggare Alawar bedömer spelets säljmöjligheter som mycket goda, mycket god potential, vilket kan innebära royaltyintäkter utöver dom mycket försiktigt tilltagna i prognosen.

Införsäljningen av MIDS-lösningen fortsätter med möten med potentiella amerikanska kunder under CTIA i Las Vegas. Att få ett amerikanskt företag som kund skulle innebära mycket för fortsatt försäljning och G5 kan börja ta betalt för större delen av den kostnadsbesparing som kunden gör, vilket är betydande intäkter för G5.

Ledningen är nöjd med Supermarket Manias genomslag och framgångarna med MIDS-lösningen, och är förvissad om att bolaget är redo att uppfylla prognoserna för 2008 som är en omsättning på 17,5Mkr med ett rörelseresultat på 3,5Mkr vilket ger ett p/e tal på drygt 12. Dessutom finns det möjlighet att prognosen överträffas om Supermarket Mania eller MIDS försäljningen går bra.

4 maj 2008 (kurs 5,4kr)
Q1 rapporten som presenteras den 15 maj förväntas inte innehålla några större överraskningar. I helårsrapporten 2007 som kom 25 februari skrev G5 ”Förväntade intäkter för Q1 2008 är cirka 3,15 MSEK, med ett rörelseresultat på 500 - 600 KSEK beroende på bolagets expansionstakt för att skapa förutsättningar för planerad tillväxt.”. Q1 är det historiskt svagaste kvartalet p.g.a. den långa ryska vinterledigheten.

G5s första nedladdningsbara PC spel som lanserades efter periodens slut ligger nu etta på dom siter som säljer spelet. Listorna visar inbördes försäljning, d.v.s. inte antal nedladdade demon utan sålda spel. Betatestarna som angav sig vara intresserade att köpa spelet när det var klart var större än normalt, vilket också har synts på listplaceringen. Detta bådar gott för 2008 med lanseringen på de större portalerna och royaltyintäkter om försäljningen håller i sig.

2 mars 2008 (kurs 6,5kr)
Rapporten var i sin helhet positiv och resultatet låg i linje med prognosen. Rörelseresultatet blev 2072kkr och låg något över prognosen som var på 2000kkr. Under ”övriga kostnader” finns det en kostnadspost på drygt 200kkr som är en följd av valutadifferens i ett koncerninternt lån, observera att detta inte är en realiserad kostnad utan den kan bidra positivt om dollarn stärks. Styrelsen föreslår att bolagsstämman inte lämnar utdelning i år med hänvisning till att pengarna behövs för att finansiera tillväxten, vilket är helt rätt tänkt.

G5 har utökat kundkretsen inom mobilspel, det finns några kunder som inte än är offentliggjorda. Enligt VD erbjuder kunderna fler uppdrag än vad G5 kan klara idag, G5 har inte brist på uppdrag utan utmaningen för G5 under 2008 är att hantera expansionen av bolaget med bibehållen kvalitet.

I balansräkningen finns drygt 700kkr redovisade som tillgångar under rubriken ”pågående arbete” som inkluderar investeringar i PC spelet Supermarket Mania samt några ännu ej offentliggjorda egna produkter som för tillfället utvecklas för bolagets kunder.

Prognosen för 2008 och 2009 kvarstår och innebär en omsättning på 17 500kkr respektive 30 000kkr med ett rörelseresultat på 3 500kkr respektive 6 000kkr. Skattesatsen för 2007 var ca 20 % vilket VD trodde var nivån som gäller framöver. Med hänsyn till G5s tillväxtmål så bör en värdering ligga kring ett p/e tal på 20-30, vilket motsvarar en kurs på 9,3-14kr på årets resultatprognos och 16-24kr på 2009 års resultatprognos.

25 februari 2008 (kurs 6,9kr)
Q4 rapporten var som förväntat, enligt prognos, resultatet drogs ned 0,2kkr pga ett koncerninternt lån som är bokfört i dollar. VD presenterade trenderna som G5 ser inom applikationer och spel samt affärsmodellen för deras affärsområden.

Spel utvecklas idag till flera plattformar, ingen nyhet direkt, G5s Talisman har nu även stöd för Nintendo DS samt PC (utvecklades till första PC casualspelet). Plattformen kan också vid efterfrågan utvecklas för att stödja iphone, Xbox (XBLA) och Wii. Det finns inget större intresse (milt uttryckt) för att stödja Nokias n-gage eftersom den inte tillför något nytt, det är Symbian och det stödjer G5 redan idag. VD ser redan nu möjliga projekt där G5 utvecklar samma spel både för mobil och PC. Konverteringen från en plattform till flera underlättas av G5s egen teknik, Talisman.

G5s första PC casual har fått bra omdömmen från förläggaren, spelet håller mycket hög kvalitet, VD underströk att det inte med automatik borgar för en hög försäljningen. VD förväntar inga eller låga royaltyintäkter från T34 vs. Tiger.

VD beskrev G5s applikation MIDS i mer detalj. Operatörer spenderar idag mycket tid för att utveckla användargränssnitten i mobiltelefonerna, med MIDS tjänar operatören in ett antal årsanställningar vilket betyder besparingar i miljoner dollar per år, dessutom kortas ledtiden ned, vilket också är pengar för operatören. Om G5 kan få ut hela den besparingen i licensintäkter så är det stora intäkter för G5. När man sålt tre licenser så räknar man i branschen att man nått en kritisk massa och fortsatt försäljning ökar snabbt. Mellan 15 och 20 % av intäkterna från Beeline består av support, resterna del är licensintäkten.

Prognosen för 2008 och 2009 är oförändrade. Affärsområdet applikationer kommer att fortsätta att växa snabbare än mobilspelen. G5 jobbar  vidare med uppköp, det finns en kortlista på intressanta företag. Efter framgångarna med mobilspelen så är det förläggarna som kontaktar G5 för att presentera nya spelprojekt och inte tvärtom.

17 februari 2008 (kurs 5,20kr)
G5 släpper sin Q4 rapport om en vecka, den 25 februari. Prognosen för 2007 är uppfylld vilket G5 meddelades i januari så resultatmässigt förväntas inga överraskningar, dessutom brukar inte G5 samla ihop nyheter till Q rapporten utan dom kommer i stort sätt ut direkt.

Kommande vecka 18-22 februari hålls GDC, Game Developers Conference i San Francisco där VD brukar träffa kunderna. Vilket tidigare har resulterat i nya projekt. Införsäljningsperioden borde vara kortare nu när G5 har gjort sig ett namn med storsäljare som The Sims och Simpsons.

Aktien handlas till ett p/e på 18 för 2007 och p/e 10 på årets prognostiserade resultat vilket är billigt, så jag har fortsatt att utöka innehavet, mest kring 5kr.

29 december 2007 (kurs 5,40kr)
För att uppfylla prognosen för 2008 har G5 meddelat att dom behöver jobba med bl.a. 4-5st parallella mobilspelprojekt, vilket kommer att stå för en majoritet av intäkterna. Övriga intäkter förväntas bl.a. komma från affärsområdet mobilapplikationer. Det senaste avtalet med licensiering av en ny applikation (MIDS) förväntas generera intäkter under 2008 som motsvarar flera mobilspelsprojekt enligt G5, vilket i sin tur motsvarar en stor del av de övriga intäkterna. 2008 års prognos ser nu ut att vara ett ganska rimligt mål att uppnå.

VD är optimistiskt att kunna licensiera MIDS till andra operatörer utanför Ryssland, men först skall den levereras och köras in med första kund som är Vimpelcom (Beeline) med 62,4 miljoner abonnenter. I Ryssland fanns 169,4 miljoner abonnenter under november med en befolkning på 142 miljoner. Den ryska mobilmarknaden spås dessutom att dubbleras inom 9 år.

Prognosen för G5s omsättning 2008 ligger på 17,5Mkr vilket innebär en 75 % tillväxt jämfört med 2007. Vinstmarginalen skall vara 20 % eller högre vilket motsvarar en vinst på minst 3,5Mkr EBIT. G5 värderas idag till p/e 10 på 2008 års prognos som endast bygger på projektintäkter. I och med G5s satsning på PC casualspel så finns det nästa år en chans till betydande royaltyintäkter som läggs direkt till resultatet. G5 har visat på en hög och lång stabil tillväxt under ständig vinst vilket borde visa sig i bolagets värdering snart.

G5 har värderats till över p/e 20 i år och utsikterna för 2008 ser riktigt bra ut. Vi borde kunna se en kurs över 10kr under 2008 räknat bara på projektintäkterna. Bra försäljning av PC casualspel, fler licensierade applikationer, lyckade bolagsköp och mer uppmärksamhet kring bolaget kan höja värdet ytterligare.

19 november 2007 (kurs 5,45kr)
Första delen innehåller en objektiv rapport från investerarträffen den 15 november över vad som diskuterades, sista stycket innehåller personliga kommentarer.

Investerarträffen
Investerarträffen 15 november hölls på Hotell Kung Carl vid Stureplan i Stockholm. Från G5 deltog Vlad Suglobov (VD G5) och Anders Nilsson (Styrelseledamot). VD presenterade Q3 rapporten och beskrev respektive affärsområdes strategi och affärsmodell i mer detalj. Efter presentationen följde en frågestund.

- Förberedelser klara inför uppköp/fusion
- 4st PC casualspel 2008
- Bonus för mobilspel
- 8-10st mobilspel 2008
- G5s mål, största mobilspelsutvecklaren i världen 2008
- Egenutvecklad mobilapplikation
- Potential i mobil marknadsföring

Uppköp
G5 har tagit fram en process för M&A (fusion/uppköp) så att när man hittar ett lämpligt bolag så är allt förberett. G5 tittar brett dels i Ryssland, men även i andra länder. En uppköpskandidat kan vara en utvecklare av spel till andra plattformar som kompletterar G5 t.ex. Nintendo DS eller ett bolag som utvecklar tjänster och applikationer för mobil.

PC casual
Det första PC casualspel som är under utveckling kommer att lanseras innan årets slut. Under 2008 planerar G5 att lansera minst 4st PC casualspel med samma höga kvalitet som det första. G5 kommer att använda första spelet som en testpilot och utvärdera resultatet samt försöka hitta en spelgenre där man tjänar mest pengar på. Talisman (G5s egenutvecklade plattform) som används för utveckling av mobilspel används även för PC casualspelen. G5 kommer att äga alla rättigheter till spelen.

Affärsmodellen bygger på royalty som börja betalas ut efter att projektbudgeten/garantin är återbetald. För det första spelet kommer royalty betalas ut redan efter några tusen sålda spel. Förläggaren kan sedan betala G5 mellan 50-80 % av vad föregående spel genererade i intäkt för G5 som garanti för ett nytt spel. Om ett spel säljer bra så får G5 royalty samt ett större royaltyförskott på kommande spel. G5s mål är att få en hög lönsamhet inom affärsområdet.

Mobilspel
G5 har som mål att bli den största mobilspelsutvecklaren i världen 2008. Dom är på god väg dit, en stor del av världens intäkter 2007 från mobilspel är utvecklade av G5, t.ex. Simpsons, Scarface och Pirates of the Carribbean. Under 2007/2008 kommer många populära titlar lanseras som G5 utvecklat. G5 har som mål att utveckla mellan 8 och 10st mobilspel under 2008, vara första val som utvecklare och få arbete med populära franchises år efter år. Affärsmodellen bygger på fasta ersättningar, men G5 har lyckats förhandla fram en bonus som innebär ytterligare 20 % om spelet blir klart enligt tidplan, vilket G5 alltid har lyckats med hittills.

VD visade upp ett e-mail från en mycket nöjd amerikansk kund som öste beröm över G5 för deras kommande spel. Tar man hänsyn till att amerikaner generellt brukar uttrycka sig i stora positiva termer när något är bra så var dom mer än nöjda med G5s insatts.

Mobilapplikationer
G5s strategi är att arbete med ryska operatörer för att i ett senare skede även bearbeta andra områden. Affärsmodellen bygger på fasta ersättningar, licensiering eller royalty. G5 har på egen hand utvecklat en annorlunda applikation som skulle kunna bli stort.

Mobil marknadsföring
Området är fortfarande i sin linda och kunderna provar sig fram om detta är något dom vill satsa på. Budgeterna är små nu, men om kunderna satsar på detta kommer budgetarna öka kraftigt. Jämför utvecklingen av annonsering via Internet. Affärsmodellen bygger på fasta ersättningar.

G5s första reklamapplikation har en gemensam plattform som förses med lokal reklam för varje område (språk?). Den andra applikationen är annorlunda och kommer endast att kunna laddas ned i mobilen på olika mässor.

PC CD ROM
G5 släpper sitt stridsvagnsspel i helgen och förläggaren har tryckt upp 50 000 exemplar till att börja med. Vid 100 000 sålda ex får G5 50k$ i royalty. G5s helikoptersimulator som släpptes förra året och fick ett svalt mottagande sålde i ca 70 000 ex. G5 har som mål att lämna detta område.

Frågestund
I frågestunden diskuterades bl.a. strategi för att få bolaget att växa (få bolaget säljbart eller köpa bolag), eventuellt byta av lista och införande av insiderlista. Strategin är att växa bl.a. genom förvärv av bolag, men G5 har även anställd en del personal på provanställning samt att man använder tidsbegränsad arbetskraft. Det finns inga planer att byta lista från MTF Nordic.

Vi fick inget direkt svar om man skulle införa en insiderlista, VD försäkrade att management är långsiktiga ägare. VD ansåg dessutom att G5 är undervärderat.

Personliga kommentarer
Jag hade en längre diskussion med VD och Anders som båda gav ett mycket kunnigt och förtroendeingivande intryck. G5 borde få mer uppmärksamhet nu när man jobbar med mycket kända varumärken och om man lyckas bli största mobilutvecklaren nästa år. Störst potential med stor hävstång ser jag i casualspelen (PC och andra plattformar) och mobilapplikationer. Mobilspelen och mobil marknadsföring kommer att ge ett betydande och stabilt intäktsflöde som är grunden för G5. Läget ser mycket bra ut och lyckas G5 förvalta situationen ser det mycket ljust ut för G5s framtid.

6 november 2007 (kurs 6,8kr)
G5 lämnar sin Q3 rapport den 15:e november, det förväntas inga överraskningar, enligt VD ligger resultatet enligt prognos. Under Q3 har G5 haft 3st AAA-mobilspel, 4st applikationer och 2st PC-spel under utveckling. Jag gör inget försök att uppskatta kvartalets resultat, min kalkyl för året stämde bra, men på kvartalsnivå så kan felmarginalen bli alltför stor.

G5 visar på en positiv trend genom att jobba med allt flera av dom större förläggarna. Och det är inte en engångshändelse, t.ex. EA mobile som är den största förläggaren i världen anlitar G5 för ytterligare 1 eller t.o.m. 2st AAA-mobilspel. EA mobile har gett ut 25st mobilspel under dom senaste 12 månaderna och omsatte nästan en miljard kronor. En majoritet av dessa spel bygger på kända licenser från konsolspel.

Budgeten som G5 får för att utveckla mobilspel som bygger på välkända varumärken är större än tidigare. Säljer ett spel bra och går med vinst så ökar chansen till ett nytt avtal med högre budget. Förläggare brukar inte byta utvecklare om samarbetet fungerar.

På lång sikt ser G5 fortfarande ut som en bra placering. Jag har utökat mitt innehav med ca 10% på nuvarande nivå.

26 september 2007 (kurs 5,9kr)
G5 fortsätter att vinna projekt som bygger på stora AAA-titlar från dom största förläggarna i världen. G5 har levererat ett antal toppspel under 2006 och 2007 och har nu kommit in en positiv spiral som genererar fler och fler projekt. G5 finns definitivt med bland dom ledande mobilspelutvecklarna i världen. Hemlighetsmakeriet inom spelbranschen är maximalt, vi kommer troligen inte veta vem som är kund eller titeln på spelet förens det är releasat. Det lutar mot att kunden kan vara EA igen.
 
För att uppfylla prognosen för 2008 behöver G5 jobba med bl.a. 4 till 5st parallella mobilspelprojekt, vilket innebär 8-10st genomsnitts AAA-titlar. Övriga intäkter förväntas komma från affärsområdet mobilapplikationer och PC casual. Omsättningen från mobilspel ligger kring 70%. Om man antar att den ligger kvar på den nivån, omsättningen för mobilapplikationer ökar kraftigt men PC spelen minskar. Det innebär en budget för mobilspelen kring 1,2-1,5Mkr vilket ligger i den storleksordningen som G5 Info räknat med i tidigare prognoser.
 
Under 2006 utvecklade G5 5st mobilspel och har under 2007 hitills utvecklat 5st exklusive dagens nya projekt. Enligt G5 förväntas fler nya projekt vinnas i år, så 8 till 10 mobilspel under 2008 är ett ganska rimligt mål att nå.
 
G5 värderas idag till p/e ≤ 20 på årets prognos som med mycket stor sannolikhet uppfylls och till p/e ≤ 11,5 på 2008 års prognos.

21 augusti 2007 (kurs 4,85kr)
Resultatet var lägre än G5 Info räknat på, men det byggde på en jämn fördelning av projektintäkterna över projektperioden, VD bekräftar att majoriteten av AAA titel projektintäkterna kommer runt mitten av projektperioden, vilket skulle förklara större delen av skillnaden. Intäkterna för PC casual spelet ser inte ut att komma på Q2 utan Q3 vilket skulle förklara ytterligare 250kkr i skillnad mellan G5 Infos prognos och utfallet.

Det är svårt att göra kortsiktiga prognoser med flera korta projekt där utbetalningarna kan hamna på ”fel” sida av kvartalet. Därför blir det inga fler kortsiktiga Q prognoser tillsvidare. På lång sikt skall det bli rätt och VD bekräftar att prognosen för 2007 är på väg att uppfyllas. Vinstmarginalen för Q2 var mycket bra, nästan 21%, trots den svaga dollarn visar G5 goda marginaler och tillväxt.

Efterfrågan på bolagets tjänster överträffar ledningens förväntningar, men G5 tar inte på sig mer arbete än vad dom klarar med god kvalitet, därför koncentrerar sig G5 på mer viktiga och strategiska projekt, som är bra för den fortsatta tillväxten och för att kunna behålla en ledande position.

G5 har nästan 5 månader på sig för att uppfylla årets prognos, och slutet av Q3 och Q4 är traditionellt månader som förläggare startar upp nya projekt och G5 har många möjliga projekt under diskussion nu, säger VD.

Röstlängden från den extra bolagsstämman 16/8 visar på oförändrat innehav av ledningen. Styrelsemedlemmarna Adam Cowburn och Anders Nilsson äger 60 000 respektive 20 000 aktier, styrelseordföranden var inte närvarande.
 
5 augusti 2007 (kurs 5,3kr)
G5 lämnar sin Q2 rapport den 16:e augusti, samma dag som den extra bolagsstämman hålls. Omsättningen för perioden förväntas bli 3 840kkr, vilket är en ökning med 129 % jämfört med samma period 2006. Uppskattningen av omsättningen är gjord genom att fördela projektbudgeterna jämt över utvecklingsperioden.
 
Vinstmarginalen förväntas bli högre än Q1 då Q2 innehåller fler AAA mobilspel med hög marginal. Q1 innehöll dessutom en lång ledighetsperiod. Kostnader för Vietnam etableringen förväntas ej komma på Q2. Vinstmarginalen uppskattas till 22 % vilket ger en vinst på 845kkr EBIT, vilket är en ökning med 78 % jämfört med motsvarande period 2006.
 
G5 har tidigare meddelat att årets omsättningsprognos på 10Mkr redan är uppfylld med nuvarande projekt och andra projekt som är under diskussion. Det borde därför finnas en stor chans att prognosen överträffas genom t.ex. ett ytterligare stort mobilspelsprojekt, vilket skulle ge en vinst på 2 500kr EBIT vid en vinstmarginal på 22 %. Med p/e 20 och 12 % bolagsskatt skulle de motsvara en aktiekurs på 7,3kr.

Årets tillväxt beror till största del av utökade budgetar och högre marginaler för mobilspelsprojekten. Antalet mobilspel är ungefär lika många i år som förra året. G5 stärker sitt varumärke bland företagets kunder genom sina högkvalitativa spel och antalet förlag som G5 jobbar med ökar. Affärsområdet mobilspel har potential att öka kraftigt genom att fler förlag anlitar G5 samt även lägger parallella uppdrag, projektbudgetarna förväntas öka också.
 
Affärsområdet applikationer förväntas också växa kraftigt med bl.a. reklamapplikationer. Ytterligare värdeskapande kan ske genom uppköp eller fusion, med G5s högre aktiekurs ökar chanserna.

G5 har en fin historik med årlig vinst sedan bolagets start samtidigt under stark tillväxt vilket bör premieras vid värderingen av bolaget. En värdering på p/e 20, vinstmarginal på 22 % och en bolagskatt på 12 % skulle ge följande kurser:
2007p 7,3kr (44Mkr)
2008p 11,3kr (68Mkr)
2009p 19,4kr (116Mkr)
 
Lägg sedan till möjlig royalty från PC casual spel och PC spelet T34 vs. Tiger samt intäkter från distributionsavtalen med SkyZone, Ozura och Skylink.

6 juni 2007 (kurs 4,2kr)
Avtalet för PC casual spelet är fördelaktigt för G5. Den större delen av intäkterna från spelet går till G5, d.v.s. royaltynivån är > 50 %. G5 planerar att utveckla flertal spel varje år och siktar på försäljningsnivåer på 100 000-tals sålda spel. Om dom når dit om 2-3 spel d.v.s. under nästa år så skulle intäkterna bara för ett casual spel ligga på runt 10 miljoner kronor.

Aktien värderas nu till p/e 14,8 på årets prognos som med stor sannolikhet uppfylls. För det krävs nu 2st till mobilspel, vilka kanske annonseras ut inom kort. Prognosen kan överträffas genom royalty från PC casual spelet eller PC spelet, från reklamapplikationen eller att G5 tar ytterligare ett uppdrag, vilket är det mest troliga. En högre värdering på G5 ökar också chanserna till en bra affär vid en fusion eller förvärv.

6 maj 2007 (kurs 2,96kr)
Så kom äntligen dom förväntade avtalen, med ny kund, extremt kända varumärken och stor budget. G5 har dock inte suttit sysslolösa hittills, i år har man dessutom tagit två nya porteringsavtal, två mindre avtal med operatörer, en e-mail applikation och utökad budget för mer än tre pågående projekt. Det som inte har framgått tidigare är att e-mail projektet är lika stort som ett större mobilspel samt har en återkommande intäktspotential.
 
G5 för diskussioner kring två mobilspel med stor budget och VD planerar besöka förläggarna i USA under sommaren för att främja förhandlingarna. VD förväntar också fler ordrar från ramavtalet som användes för ett av kontrakten som tecknades under vintern 2006, relationen med förläggaren är mycket god. Ett ytterligare PC-casual spel till hösten kanske inte är en omöjlighet.
 
Ett av sommarens mobilspel bygger på en omtalad film (mycket stort varumärke) med en av världens största förläggare (ny kund). Den film som stämmer in bäst är ”The Simpsons Movie” som releasas 27/7. Förläggaren skulle då vara världens största mobilspelförläggare, Electronic Art (EA). En annan möjlig film skulle kunna vara Transformers, men det spelet görs av Glu. Nya spelet som skall releasas Q4 bygger troligen på Alien och Predator, d.v.s. filmen Alien vs. Predator 2 (25/12).
 
G5 kommer att smyga igång kontoret i Vietnam under H1 med en ”lead” samt några QA ingenjörer och sedan utvärdera detta noga. G5 agerar försiktigt eftersom kvalitet är en kritisk faktor. På Moskva kontoret är man 40+ och till slutet av året några stycken till. Enligt VD är stämning mycket god hos personalen beroende på de stora kunder och varumärken man får jobba med. I G5s jobbannonser skrivs alltid lönenivån ut i dollar, men lönen är fixerad i rubel. VD anser inte att valuta risken är allt för stor, hittills har budgeten från amerikanska förläggare ökat mer än vad dollarn har fallit.
 
G5 aktiens utveckling på börsen har inte varit positiv, kursen ligger runt nyemissionskursen som sattes för snart ett år sedan. Om G5 fortsätter att leverera ökad vinst varje kvartal och kursen trots allt inte ökar så kommer det snart en tidpunkt då det blir uppenbart att aktien är undervärderad. En ny småbolagsbörs IXSP kommer att öppnas i Ryssland av bl.a. OMX. G5 skulle nå ut till en helt ny krets investerare om dom väljer att parallell noteras i Ryssland. Är G5 med i starten kommer dom få extra uppmärksamhet i rysk press. G5 har även möjlighet att beställa en utomstående värdering av t.ex. Redeye för att synliggöra värdet av bolaget. Har en känsla att det kommer hända saker inom detta område. Den låga värderingen underlättar inte uppköp eller fusioner vilket är en av strategierna att expandera. Hittills klarar man att växa organiskt för att uppfylla prognoserna.
 
G5 har tillräckligt med projekt för att klara årets intäktsprognos samt växa organiskt och hålla samma höga kvalitet. Med dom två nya spelen bör årets intäkter redan vara i samma nivå som för hela 2006, d.v.s. 2/3 av årets prognos redan nu!
 
G5 har fler projekt under förhandling, relationen med dom största kunderna är mycket goda samt det finns royalty potential från PC-casual spel(en) som inte är inräknad i prognosen. Distributionsavtalen kommer att ge ett antal procent extra på toppen av allt.
 
Utsikten för att intäktsprognosen på 10Mkr för 2007 nås eller även överträffas är mycket god. Jag förväntar att intäkterna för Q1 är mycket större än Q4 som var 2,6Mkr samt att vinstmarginalen är över 20 %. Ett rimligt värde på G5 borde ligga runt 6kr d.v.s. en dubblering från dagens värdering.
 
23 april 2007 (kurs 3,25kr)
G5 satsar på mobilapplikationer för operatörer genom att anställa en erfaren person inom området som kan bearbeta marknaden och skapa nya affärer. Förra året omsatte applikationer 274kkr (4% av omsättningen) och i år skall det öka. I år har dom redan tagit två affärer, Skylink och en GSM operatör. Omsättningen kanske hamnar kring 750-1 000kkr i år för detta segment inklusive portering av spel.

Distributionsavtalet med SkyZone där G5 skall distribuera 5st spel i Ryssland kan ge ett bra tillskott. Liknande spel kan sälja tiotusental ex i Ryssland. G5s egna mobilspel Cuban Missile Crisis sålde 15 000 ex. Anta att dessa AAA-titlar säljer totalt 100 000 ex och G5 får 25% av återförsäljarpriset 5$, så ger det en intäkt på 875 kkr.

Det som ser lite oroväckande ut är bristen på nya spel, det är 5 månader sedan förra uppdraget. G5 fick förlängning av dom mobilspel som är under utveckling, antar då att dom från början inte var i storleksklassen 5-6 månader utan kortare. Enligt VD skulle dom göra mellan 6 till 8 spelförslag som skulle skicka till förläggarna efter dom möten som G5 haft med dom på GDC. Genom dom personliga mötena med kunderna har G5 haft möjlighet att välja ut dom spel och förläggare där man anser har störst chans på.

PC casual spelet är fortfarande finansierat med G5s egna medel, men jag förväntar att G5 inom kort har det finansierat genom en distributör.

Det är mindre än 3 veckor till Q1 rapporten som förväntas bli bra, dessutom förväntas nya speluppdrag komma enligt VD, så aktien har alla möjligheter att stiga inom kort. Jag avvaktar dock dom nya avtalen innan jag fattar nytt beslut om att utöka innehavet i någon större omfattning vilket delvis har med min risknivå med mitt befintliga innehav att göra.

25 mars 2007 (kurs 2,90kr)
Kursen har på den senaste tiden tryckts ner av negativa rykten, allmän osäkerhet och utförsäljning från någon större ägare. Det finns ingen grund i ryktena om förlorade avtal eller brist på inkommande uppdrag. Utförsäljningen sker med största sannolikhet av någon aktör utan insyn i G5 som kom in på låg nivå och hjälpte bolaget till notering. När utförsäljningen är avklarad och nya avtal presenteras kommer kursen korrigeras uppåt. G5 Info är positiv till G5 även på kort sikt och utökat innehavet med 25 %.

21 feb 2007 (kurs 3,35kr)
Trots den justerade prognosen för 2007 så är G5 fortfarande lågt värderade. Omsättningen för mobilspel steg med 180% under 2006 och omsättningen för PC spel förväntas öka i samband med satsningen på PC casual games som är ett av spelbranschens buzzword nu. G5 visar på en god vinstmarginal och jobbar hårt med att sänka sina kostnader genom att lägga ut viss del av kodningen till Vietnam som har lägre kostnadsläge än det redan låga ryska.

Årets prognos bygger på att G5 utvecklar ett PC casual game och 7st mobilspel enligt denna beräkning och antaganden. G5 utvecklade 5st mobilspel 2006 och fick för det drygt 1Mkr i omsättning per spel. G5 kan idag ta ut samma pris som övriga utvecklare i väst vilket inte var fallet med alla spel under 2006, säg 10 % högre. Omsättningen från PC casual game och utökning av budget för T34 vs Tiger uppskattas till 1,8Mkr. En omsättning på ca 10Mkr nås då genom 7*1,11Mkr+1,8Mkr. Intäkter från royalty, distribution av andras spel, portningsuppdrag och applikationer är inte inräknade.

G5 jobbar nu med 2st mobilspel och skulle därför behöva 5st till och ett PC casual game för att uppfylla årets prognos vilket inte är omöjligt. Därför känns justeringen av årets prognos drastisk och det borde finnas möjlighet att den överträffas i år. VD förväntar nya uppdrag under Q1 och speciellt efter besöket på Game Developers Conference 2007 i San Francisco den 5–9 mars.

Jag citerar signaturen Poike som bl.a. ger ut nyhetsbrevet Spelinfo och följer spelbranschen i världen.
"Även om prognoserna justerats ner så är G5 lågt värderat. Företaget växer i bra tempo och har en bra position på mobilspelsmarknaden. Risken är också relativt låg. Företaget gör många mindre projekt (både i antal personer och i utvecklingstid), så ett tappat uppdrag är ingen större sak. Till skillnad från 100 Mkr-projekt, där ett tappat uppdrag är katastrof. De mindre projekten gör det även möjligt för G5 att utveckla egna spel/varumärken medans man gör spel på uppdrag. Man får alltså både ett intäktsflöde, samtidigt som det finns chanser att något eget spel blir populärt (dvs intäkterna kan växa utan att personalkostnaderna ökar)." Källa Aktieguiden gruppen Svenska Spel.
 
18 feb 2007 (18/2 kurs 3,69kr, efter Q4 rapporten, 19/2 kurs 3,4kr uppdaterad p.g.a. vinstvarningen)
Resultatet för 2006 överträffade den justerade prognosen med 12 %. Omsättningen för mobilspel och mobilapplikationer steg med 180 %. Av vinsten på 1,6Mkr föreslår styrelsen en utdelning på 10 öre vilket motsvarar ca 40 %. Detta är det femte året på raken som G5 visar vinst, G5 har sedan starten för 5 år sedan årligen ökat både omsättning och vinst.

På Q4 presentationen 16/2 deltog G5s ledning och ordförande samt 6st investerare varav en såg ut att komma från en mäklarfirma. Uppslutningen var lägre än tidigare gånger. Presentationen var relativt kort och innehöll en företagspresentation och en uppdatering av vad som händer inom G5. Därefter presenterades Q4 rapporten och VD påpekade att det är pro forma siffrorna som är dom verkliga, och IFRS som gäller från det G5 Entertainment AB registrerades är endast för att uppfylla IFRS redovisningskraven eftersom G5 är ett nytt bolag på pappret.

G5 har idag 5 av de 10 största förläggarna i världen som kunder, Disney Mobile, Starwave Mobile och SkyZone Entertainment samt två som ännu inte har offentliggjorts. Av dessa 5 förläggare jobbar man nu på det andra projektet för 4 av dessa. Förläggarna byter sällan spelutvecklare om dom är nöjda med resultatet, vilket G5s prognoser bygger på, för varje ny förläggare man får som kund utökas möjligheterna att få ytterligare uppdrag. Den som räknat rätt ser att det saknas en pressrelease för ett spel. 2 spel för 4 förläggare och ett för den femte blir 9st och man har endast meddelat marknaden 8st spel, något stämmer inte här. Däremot saknas ett av de två spel som meddelades i november i rapporten.

I rapporten står det på flera ställen att man väntar avtal före Q1 utgång. VD har varit i Paris och träffa förläggare också förutom resan till USA i oktober. Får en känsla att dom ligger mycket långt i förhandlingarna med flera förläggare. Dom två nya kunderna tror jag är EA och Vivendi och ett av filmtitelspelen är Pirates of the Carribean 3 för Disney samt att PC casual är också samma titel.

G5 förhandlar med en större förläggare om ett 3D PC casual spel som bygger på en filmtitel. Inom utgången av Q1 skall förläggaren bestämma sig. Spelet skall kunna laddas ned från nätet som en demo och sedan kunna köpas on-line. Spelet är inte ett enklare flashbaserat som körs i webbrowsern utan ett spel som laddas ned till datorn. G5s strategi är att satsa på ett PC casual spel och göra det riktigt bra innan man fortsätter att pitcha för fler spel. Det är samma framgångsrika strategi som man använt för mobilspelen. Spelen skall sedan kunna portas till andra plattformar som t.ex. Xbox och laddas ned via Xbox live. Eftersom spelen är relativt enkla är dom inte optimerade för en specifik plattform som t.ex. en AAA-titel där man optimerar mot plattformen för att få ut maximal prestanda.

I dagsläget säljer G5 in 7st spel/applikationer och man väntar avtal innan utgången av Q1. G5 har kontrakterat en person i USA för testning av deras mobilspel för den amerikanska marknaden vilket är en förutsättning då det krävs att man är på plats i nätet för att ladda ned spelen. Det amerikanska kontoret förväntas öppna i Los Angeles inom kort. Utvecklingskontoret i Vietnam skall öppnas H1 2007 och ledningen planerar att resa dit under mars. Ordförande menade att kostnaderna att etablera kontoret skulle tjänas in redan i år på de lägre lönekostnaderna i Vietnam.

Någon frågade om vem som sålt den stora posten på 250 000 aktier som mäklades under veckan, VD försäkrade att ingen i ledningen sålt. VD nämnde distributionsavtalen och sa att det skulle komma ett pressmeddelande om det inom kort. Inget nämndes om fusioner och förvärv förutom att det pågår aktiviteter inom området.

Lite överraskande föreslår styrelsen en utdelning på 10 öre till årsstämman. Men det visar G5s styrka, man går med vinst och framtiden ser ljus ut, om inte G5 behöver kapitalet så varför inte dela ut det till aktieägarna istället. Allt eftersom G5 får fler kunder och parallella projekt minskar risken att ett inställt spel eller misslyckad lansering påverkar resultatet allt för mycket. Ordförande tyckte att omsättningen i aktien var hög i jämförelse med andra bolag på mindre listor.

Uppdaterat p.g.a vinstvarningen
Prognosen för 2007 sänks med 33 % vilket innebär en omsättning på 10Mkr och ett resultat på 2Mkr EBIT. I resultaträkning enligt IFRS räknar G5 med en 12 % bolagsskatt vilket är något högre än tidigare. Om man räknar med den skattesatsen så blir p/e talen med en aktiekurs på 3,4kr lika med 11,6 för 2007p. P/e för 2006 är 12,7. Med en värdering på p/e 20 räknat på årets prognos skulle aktien kosta 5,9kr eller åtminstone 5,3kr på årets resultat.

Prognosen för 2006 skrevs ned med 22 %, men det verkliga resultatet blev -12 %. Att skriva ned prognosen för 2007 med hela 33 % känns drastiskt. VD säger att prognosen för 2009 står fast och att prognosen för 2008 är en omsättning på 17,5Mkr och ett resultat på 3,5Mkr, men det känns inte så realistiskt nu. Värdering känns fortfarande attraktiv och utsikterna på lång sikt goda, men att vinstvarna 2ggr på mindre än ett halvår är inte bra på kort sikt, men man måste räkna med att kursen kan svänga mycket framöver och ett mindre uppköp av ett annat bolag kan påverka prognosen avsevärt med tanke på G5s lilla storlek. Dessutom är ingen royalty inräknad i prognoserna och eventuella intäkter från G5s egna spel Missile Crises där dom äger rättigheterna kommer först på Q1 resultatet.

4 jan 2007 (kurs 3,18kr)
Den förväntande uppdateringen av prognosen för 2007 har ännu inte presenterats. Det är mycket som är på gång som kan påverka årets resultat och ledningen vill helst att det klarnar innan man gör en uppdaterad prognos.

Det största kanske är det pågående uppköpet som jag inte kommer att nämna mer om. Sedan har vi införsäljning av ett flertal spel och applikationer. Det viktigaste kring detta är om G5 kan lyckas komma in på PC casual games. När det gäller progressen sedan Q3 mötet kan jag förmedla dessa ord från VD, ” I just reviewed all points I outlined during Q3 presentation, and I can see very good progress on all of them.”

Under 2006 lanserade G5 1st PC spel, 5st mobilspel och 3st applikationer. För 2007 jobbar man på 1st PC spel och 3st mobilspel samt har 3st mobilspel, 2st applikationer och 1 pc casual game under införsäljning. Året har just börjat, fler uppdrag kan strömma in, utvecklingstiden är 2-8 månader där blockbuster spelen tar 5-6 månader att utveckla. G5 kan idag driva 6st parallella projekt och utökning till 8st parallella projekt pågår.

Det spel som verkar gå bäst är Pirates of the Caribbean som ligger på 8:e plats hos Verizon Wireless i kategorin TV/film och på 37:e plats alla kategorier av totalt 327 mobilspel. Dom senaste spelen för Skyzone ligger på bästsäljarlistan, men den verkar inte ha någon bestämd placering av spelen då spelen verkar slumpas ut i olika ordning varje gång sidan uppdateras.

Innan jul köpte Ålands Penningautomatförening (PAF) in sig i Svenska Jadestone för en summa av 45Mkr. Ingen andel specificerades utan man skrev att det var en signifikant investering och att PAF blev största ägaren. Tidigare under 2006 gjordes en affär där 20 % såldes för 17,1Mkr. Om dessa 20 % har sålts vidare nu skulle Jadestone värderas till 225Mkr. Det kan också röra sig om en större post uppåt kanske 30-40 %.

Volymen i G5 aktien har varit hög under året, men några få affärer står också för en stor del av volymen. Dom tre största ägarna som är ledningen och grundarna har inte sålt. G5 skulle beställa en uppdaterad lista från VPC när dom kom tillbaks efter julledigheten, så vi kanske får se en lista över fler än dom 5st största ägarna på G5s hemsida.

Att G5 inte prisar in sig på marknaden längre utan dom tar samma pris som utvecklarna i USA samtidigt som G5s lönekostnader är mycket lägre, var mycket intressant att höra från VD.

Prognosen för 2007 gäller så länge inget annat meddelas, vilket ger ett p/e på 6 med en kurs på 3kr. Om prognosen skulle justeras ned så blir det från en mycket låg värdering. Om prognosen justeras ned lika mycket som årets dvs 22 % så blir p/e 7,7, vilket fortfarande är mycket lågt. Om satsningen på PC casual games går bra kan prognosen istället höjas.
G5 är fortfarande anonyma på börsmarknaden, inte många skriver om dom på forumen och inga artiklar eller analyser skrivs. Rösta på önskeanalysen hos Smallcap.se så kanske dom gör en analys, se länken på förstasidan.

Mobilspelmarknaden fortsätter att växa och G5 med den, dom har definitivt en stor chans att lyckas. Det har dom har visat hittills. Dagens värdering är låg och framtidsutsikterna ser goda ut, men risken är hög. Jag har därför sedan Q3 mötet i november nästan dubblerat mitt innehav i G5.

14 nov 2006 (kurs 2,9kr, efter Q3 rapporten)
Vid Q3 presentationen deltog ledningen för G5 (VD, CTO och CFO) samt styrelsen och sex investerare. Innan mötet hade man haft ett styrelsemöte i G5.

Vinstprognosen för 2006 skrivs ned med 22 % p.g.a. utvecklingen av filmtiteln som skulle lanseras 2007 läggs ned eftersom förläggaren har ändrat sina marknadsföringsplaner. Det har inget med G5 att göra, förläggaren var nöjd med deras jobb med spelet. Utöver detta så sjönk intäkterna från PC-spelen mer än förväntat. Prognosen för 2007 står tillsvidare fast, men den kommer att ses över inom kort. Om G5s satsning på PC casual games går bra så kan 2007 års prognos höjas.

VD beskrev trenderna kring mobil och PC casual games för 2006-2007.
Mobilspel:
- 3D grafik
- Multiplayer
- Innovativa spel
- Blockbusters, t.ex spel till filmreleaser

PC casual games:
- Stora aktörer kommer in på marknaden
- 3D grafik
- Högkvalitativa spel
- Större spel, storleksmässigt vilket tar mer kapacitet vid nedladdning

Casual games är spel som riktas mot en massmarknad, har enkla regler så det går snabbt att lära och börja spela som t.ex Tetris. Casual games för PC har en större utvecklingsbudget än mobilspelen.

G5 har för avsikt att expandera både organiskt och via samgående/uppköp av andra bolag. Utvecklingskontoret i Vietnam planeras öppna H1 2007. Representationskontoret i Kalifornien kommer att bemannas av 2 personer, en producent och en executive producent. Kontoret planeras öppna Q4 2006 eller Q1 2007. G5 har anställt en person i USA som skall testa mobilspelen där, eftersom det krävs att ha tillgång till mobilnätet i USA för att kunna testa spelen eller överhuvudtaget ladda ned spelet i mobilen.

När det gäller M&A finns det två möjligheter för G5, köpa utvecklare eller köpa förläggare. Genom att köpa ett utvecklingsbolag kan man komma över ny kompetens t.ex. kunskap i konsolspel vilket ökar chansen att ta konsolspels uppdrag. Genom köp av förläggare kan G5 reducera sina kostnader samt förlägga spel över flera plattformar som t.ex. Zuma och Lumines. G5 tänker välja det första förvärsobjektet före 2006 utgång.

VD träffade dom större förläggarna som finns representerade i Los Angeles och San Francisco området under en vecka i oktober. G5 har tecknat ett ramavtal med en stor förläggare som planerar att underteckna minst två projekt under Q4 2006 samtidigt som man försöker sälja in ytterligare tre projekt. Det framgick inte vem som är förläggaren men att det är Disney kanske inte är så fel gissat och att det gäller mobilspel. G5 har jobbat med Disney tidigare med spelen, Pirates, Scarface och Missile Crises. VD nämnde också att man pratar med Disney Europa förutom Disney USA.

När det gäller PC casual games förväntar man teckna ett avtal under Q4 2006 eller Q1 2007. Det kan även bli ett avtal med en amerikansk förläggare som vill att G5 distribuerar/representerar deras portfölj av spel i ryssland. Målet för 2007 är att teckna avtal med alla de 10 största förläggarna.

Med en kurs på 2,9kr och efter en nedjustering av årets resultat är p/e=11 för 2006p, 6 för 2007p och 3 för 2009p (obs. prognosen skall ses över inom kort). Att man tecknat ett ramavtal med en större förläggare känns bra, troligen för mobilspel där man är starka. Sen har vi satsningen på PC casual games där marknaden växter men där många andra också är på väg in. Dessutom skall man expandera inom kort. Risken är hög, men värderingen låg anser jag därför behåller jag mina aktier och eventuellt utökar vid tillfälle. (Obs läs disclaimern ovan).
  
11 okt 2006
(kurs 3,48kr)
Det egenproducerade mobilspelet Missile Crisis ligger högt på försäljningslistan i USA (Verizon Wireless). Det ligger på 4:e plats i kategorin ”Action” och på 17:e plats av totalt 310 spel. Dessutom är det ett av två spel som fått högsta betyg (100 %) bland alla 310 spel. Hög ranking innebär att G5 får uppmärksamhet från förläggarna som kan leda till nya uppdrag. Eftersom G5 äger rättigheterna till Missile Crisis är royaltyintäkterna högre än för spel där t.ex. förläggaren äger rättigheterna. VD förväntar sig fler distributionsavtal med egenutvecklade-spel.

Scarface säljer också bra i USA, nu på 4:e plats totalt hos Verizon Wireless. En ranking på 76 % av IGN.com är bra. När det gäller spel för kända IP’n som Pirates och Scarface så får G5 en bra fast ersättning och ingen royalty, därför är rankingen viktigare än listplaceringarna.

Orderboken består nu av 7st uppdrag där de flesta skall levereras under Q4 i år så vi förväntar oss besked om nya uppdrag inom kort. Disney vet vi har pratat med G5 om nya uppdrag, kanske Pirates of the Caribbean 3: At Worlds End. Kanske ett uppdrag från någon ny av de 10 största förläggarna. Kanske en AAA-titel från konsol eller PC som skall lanseras på mobil. Kanske något casualspel till PS2, Xbox, Xbox360, PSP eller PC. Mycket troligt ett egenproducerat spel. Mycket intressant information att vänta kring detta!

G5 har idag 4 producenter som kan driva 6 parallella projekt. Det pågår en utökning för att kunna hantera åtminstone 8 parallella projekt för att möta efterfrågan och uppfylla prognoserna. Vi förväntas se minst 8st nya uppdrag under 2006.

G5 fokuserar på mobilspel och utvecklingen av fullpris PC spel dras ned. Whirlwind of Vietnam har fått dålig kritik på ryska spelforum. Nästa PC spel är T34 vs Tiger från en annan förläggare (IDDK) som jobbar närmare spelcommunityn, vilket man kan följa på simhq.com. Vilket förhoppningsvis ger det ett bättre resultat. Om spelet säljer tillräckligt bra så har förläggaren indikerat att man vill göra en uppföljare, d.v.s. samma spelkoncept men med nya typer av stridsvagnar.

Under 2005 blev G5 uppvaktade av flera bolag med uppköpsförslag. G5 valde EM Capitals erbjudande eftersom det innehöll en klar strategi för en fortsatt utveckling av bolaget, vilket tilltalade aktieägarna och ledningens vision. Om man ser i aktieägarlistan så är det EM Capitals som står bakom dom två Hongkong baserade bolagen, det är ganska lätt att lista ut.

Volymen var stor under första veckan då många kortsiktigt tog hem en vinst. Volymen har nu drastiskt minskat och förhoppningsvis är det en majoritet långsiktiga aktieägare kvar så vi kan snart se en stigande aktiekurs. Med en kurs på 3,48kr så är p/e=11 för årets vinst.

Om man anser att G5 skall värderas:
- till p/e 20 räknat på 2006 prognos skall aktien handlas runt 6,6kr.
- till p/e 20 räknat på 2007 prognos skall aktien handlas runt 9,5kr.
- till p/e 20 räknat på 2009 prognos skall aktien handlas runt 19kr.
- som Starbreeze skall aktien handlas runt 19kr.

Eftersom jag själv är aktieägare i G5 så ger jag inga köprekommendationer. En kurs över 5kr i år ser jag inte som en omöjlighet. Om fler får upp ögonen för G5 kan kursen snabbt dra iväg.

17 sep 2006 (efter VD-presentation, före börsintroduktionen, teckningskurs 3kr)
G5:s ledning besökte Stockholm den 15/9 för att presentera företaget inför ett 10-tal investerare. Efter möte hade jag en pratstund med VD. Visitkort
G5:s mål är att jobba mot dom 10 största förläggarna i världen. Nu jobbar man på spel mot 3 av dessa. Disney är en av dom, som nu har över 40 speltitlar som dom i dagarna skall fördela ut på spelutvecklare. G5 har fått förfrågan om hur många spel dom skulle klara av att utveckla samtidigt. Det tyder på att G5 har ett gott rykte, speciellt grafiken gillade Disney. VD var förvånad över att inte fler utvecklare har utnyttjat dom grafiska möjligheterna som finns i dom nya högupplösta mobilerna.

Förläggarna tenderar att stanna kvar vid utvecklare som gör ett gott arbete vilket är positivt för G5. Även Skyzone har många projekt som dom diskuterar med G5 om. Många spel skall förläggas, så efterfrågan är stor på spelutvecklare. G5 har fått ett nytt uppdrag som inte har annonserats ut än som bygger på en stor filmtitel som kommer till sommaren 2007.

När det gäller spel till filmer brukar dom ofta hålla en låg kvalitet och man utnyttjar namnet på filmen för att sälja undermåla spel. G5:s strategi är att göra högkvalitativa spel, även till stora filmtitlar. Förläggarna är också benägna att anlita spelutvecklare som gör spel som håller en hög kvalitet för att inte riskera sitt eget rykte på marknaden.

Förläggare efterfrågar i första hand spel med bra grafik och spelkänsla, det behöver inte alltid vara innovativt eller ”ground breaking”. VD visade upp sin mobil med en spelbar version av en av filmtitlarna som är gjord i 3D med snygg grafik. VD sa att filmtiteln som man släpper nästa sommar endast kommer att styras med en knapp.

Förutom spel till filmer kommer man även att utveckla egna speltitlar där man äger rättigheterna, vilket gör att man får bättre betalt samt man får en hävstångseffekt om spelet säljer bra. G5 kommer att utveckla ”casual games” för andra plattformar än mobiltelefoner också, som t.ex. till PC, PSP, Xbox och PS2. Multiplayerspel kommer vi också att få se från G5.

G5 jobbar på att expandera verksamheten i Europa och andra delar i världen, mera exakt kan jag inte skriva eftersom denna information är konfidentiell och lite känslig. Det handlar bl.a. om uppköp eller samgående av andra företag. Utvecklingskontoret i Vietnam kommer att startas upp under 2007 i ett led att hålla nere personalkostnaderna. Man anställer ofta ny personal som flyttar in till Moskva för att kunna hålla nere lönerna, folk från Moskva kräver ofta högre lön än dom som flyttar in från regionerna.

VD presenterade en prognos för 2007 och 2009, omsättningen 2007 förväntas bli 15Mkr och 2009 30Mkr, vinsten 2009 förväntas vara 6Mkr EBIT. Om man tittar i delårsrapporten betalar G5 nästan ingen skatt, det beror på bolagsstrukturen med det Hongkong baserade holdingbolaget.

Fördelningen mellan män och kvinnor är 90/10, de kvinnliga utför administrativa uppgifter men man hade också en mycket duktig kvinnlig programmerare enligt VD. G5 har 4st egna producenter, men man funderar också att anlita kända namn i USA för detta. VD menade att det var svårt att hitta kvinnliga producenter i Ryssland, men att det är önskvärt att ha kvinnliga producenter för att kunna utveckla spel som attrahera mera tjejer.

G5:s intäkter är till största del i amerikanska dollar och alla utgifter är i ryska rubel, VD menade att valuta risken var låg. Piratkopiering såg inte VD några problem med heller, ett problem delvis för förläggarna, när det gäller mobilspel för BREW plattformen är det mycket svårt att kopiera dessa spel. Affärsklimatet för G5 i Ryssland var bra och VD såg inga direkta hot i närtid. Ett problem med att utveckla spel för amerikanska marknaden t.ex. Sprint är att man måste vara i deras nät i USA för att kunna testa spelet eller överhuvudtaget ladda ned spelet i mobilen. Vilket gör att man måste ha folk i USA för att testa spelen.

Efter denna VD-presentation har jag räknat om p/e talen eftersom G5 betalar mindre skatt än jag antagit i tidigare beräkningar. Enligt VDs prognos blir p/e för 2006p=9, 2007p=6 och 2009p=3. Eftersom G5 utvecklar många spel parallellt kommer vi inte se samma nyhetstorka som andra spelbolag har som endast har ett spel under utveckling. Likviditeten i aktien kommer troligen att vara låg eftersom antalet aktieägare är begränsat. Med ett gott track record, nöjda kunder, vinst under tillväxt och ytterligare expansion ser G5 aktien attraktiv ut.

27 aug 2006 (efter Q2 rapport, före börsintroduktionen, teckningskurs 3kr)
Det går bra för G5, ytterligare ett kvartal med god lönsamhet. G5 fokuserar nu mot högkvalitativa mobilspel. Intäktsandelen som kommer från mobilspel steg från 69 % Q1 till 82 % Q2 2006, den andra delen, 18 % kommer från PC spelen, vilket är i linje med företagets strategi. Enligt prognosen förespås andelen mobilspel vara 75 % under 2006 så troligen förväntas endast nya uppdrag för mobilspel i år. Säljer PC-spelet WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger bra kommer troligen ett expansionspack med andra stridsvagnar, WWII Battle Tanks: x vs. y. I juni flyttade spelutvecklingen till nya moderna lokaler i Moskva, vilket kommer att underlätta rekrytering av dom bästa spelutvecklarna. Just nu söker man 11st personer vilket skulle innebära en utökning av personalstyrkan med 26 %. Nu väntar vi på börsintroduktionen och nya utvecklingsuppdrag samt en eventuell expansion i Europa (diskussioner pågår enligt G5). 7 aug 2006 (före börsintroduktionen, teckningskurs 3kr)
G5:s främsta fokus ligger på mobilspel, där bolaget ligger i framkant med en marknad som växer starkt i takt med ökad kundefterfrågan och kapacitet i plattformarna. Värdet på det marknadssegment som G5 är verksamma inom är minst 200 MUSD och den beräknas växa till 500 MUSD under de kommande tre åren.

Bolaget har sedan verksamhetsstarten 2002 årligen gått med vinst under tillväxt samtidigt som man tagit strategiska investeringar. G5 har på kort tid fått betydande uppdrag från betydande förläggare som Disney och Sony samt fått mycket goda omdömen för dessa spel vilket visar att G5 etablerat sig som en ledande utvecklare av mobila spel.

G5 har en konkurrensfördel genom sin låga personalkostnad i Ryssland jämfört med sina konkurrenter i Västeuropa och USA, dom kan vara upptill 90 % lägre. Bolaget har tagit kontrakt på att ta en lägre ersättning än vad andra bolag krävt. Genom att man nu har visat att man är en duktig utvecklare kan man troligen höja priset för sina uppdrag. Allt eftersom telefonerna blir bättre kommer efterfrågan på kvalitativa spel att öka, varför det även kommer att bli möjligt att höja priserna på spelen.

Affärsmodell enligt branschstandard är förskottsfinansierade utvecklingsprojekt med royalty på antalet sålda spel vilket ger en hävstångseffekt om spelen säljer bra. G5 utvecklar också spel där dom själv äger rättigheterna (IP) som distribueras via content providers och mobiloperatörer, detta brukar ge högre vinstmarginaler.

Konkurrenterna till G5 är till stor del privatägda så det är svårt att  göra konkreta jämförelser med andra bolag. I Sverige finns det två spelutvecklare, Jadestone och Starbreeze som är ungefär lika stora personalmässigt som G5. Privatägda Jadestone som utvecklar mobila spel har nu ca 50 anställda. 2003 var man 30 anställda med en omsättning på 8MSEK och ett rörelseresultat på 0,8MSEK. Under 2004 köper Boss Media in sig med 20 % i Jadestone som då värderas till 50MSEK. 2006 sålde man sin 20 % andel för 17,1MSEK, vilket ger Jadestone ett börsvärde på 85,5MSEK. Jadestones omsättning har ökat varje år, men den och resultatet är inte officiellt.

Starbreeze som utvecklar PC och konsolspel har 46 anställda enligt senaste kvartalsrapporten. Omsättningen för 2004/2005 låg på 32,2MSEK med ett resultat på -3,3MSEK, resultatet för senaste kvartal var 0,7MSEK. Med en kurs på 21 öre värderas Starbreeze till 78,7MSEK på Aktietorget.

Med en kurs på 3kr så är börsvärdet för G5 endast 18MSEK, p/e för 2006p är 12 vilket borde anses som lågt även om man räknar in politiska och legala risker i Ryssland. Vinsten har successivt ökat de senaste åren, om man räknar att vinsten 2007 ökar med 47 % (medelvinst 2006p-2003) så blir p/e för 2007 endast 8,4.

Om man anser att G5 skall värderas:
- till p/e 20 räknat på 2006 prognos skall aktien handlas runt 5kr.
- till p/e 20 räknat för 2007 (antagande ovan) skall aktien handlas runt 7kr.
- till p/e 30 räknat för 2007 (antagande ovan) skall aktien handlas runt 11kr.
- mer än Starbreeze skall aktien handlas över 13,1kr.
- som Jadestone skall aktien handlas till 14,25kr.