G5 Info - Allt om G5 Entertainment

Nyhetsarkiv 2020-14

Gott Nytt År önskar G5 Info (31 december 2020)
Ett händelserikt år på många sätt går mot sitt slut, G5 steg över 300% och för de som följt G5 Info från starten 2006 och köpte på introduktionskursen 3kr har fått en värdeökning på över 13 000%.

Mycket har hänt på resan från 2006 då G5 gjorde PC spel och javabaserade mobilspel åt de större förläggarna till att vara en ledande förläggare och utvecklare av mobilspel inom sina genrer. G5s marknadsandel på den mobilaspelmarknaden är dock inte stor, ca 0,2% så det finns alla möjligheter att växa vidare.

Under 2020 hade G5 Info en del problem med webhotel och även Apple som gjorde att vi inte fått ut några listplaceringar från App Store under ett antal dagar, men det löste sig genom lite ändringar i koden. Vi ökade också uppdateringsfrekvensen för iPad grossing listorna till varje timme. Vi har inte gjort det för alla listor för att undvika bli helt bannade av Apple. Google Play listan utökades till topp 200 också under året vilket krävdes en hel del utvecklingsarbete.

Jag vill tacka den person som under 2020 supportat G5 Info. Supporta G5 Info om du uppskattar spellistorna och vill att sidan lever vidare och utvecklas.

Störningarna av scripten för ios listorna är åtgärdade (9 december 2020)
Jag har felsökt och modifierat scripten som hämtar listplaceringar från AppStore och nu verkar det stabilt igen.

Störningar på körning av script (28 november 2020)
Just nu fungerar inte automatisk körningar av script pga problem hos leverantören av webhotellet. Alla script körs manuellt tillsvidare.

Störningar på ios topplistan (25 november 2020)
I morse slutade alla topplistor från AppStore att fungera, det är nu åtgärdat.

Intrångsförsök mm (14 juni 2020)
Jag har börjat blockera med olika metoder där jag ser att man injicerar kod i url för att komma åt databasen eller bottar som inte respekterar robots.txt som laddar ned enormt mycket data från databasen. Om ni blivit blockad, hör av er om ni anser att det är felaktigt.

Nu är Google Play topp 200 grossing och free tillbaka på G5 Info (16 maj 2020)
Efter att Google ändrade sina länkar till topplistorna på Google Play i slutet av 2019 så har det endast gått att få ut topp 50 på scriptet G5 Info använt tidigare. Topplistan laddas via en länk som hämtar 50 spel, sedan hämtas 50st spel åt gången via javascript när man scrollar ned. Det tog en vecka att lista ut hur man kan få ut informationen samt en vecka att förstå det kryptiska formatet för att få ut speltitel, utvecklare och placering, allt var nytt för mig.
Om du gillar G5 Info och vill att sidan lever vidare och utvecklas.

iPad grossing listan uppdateras varje timme (4 maj 2020)
iPad grossing listan uppdateras numera varje timme.

Ny site för iOS spel för alla förläggare (12 april 2020)
Jag har fått lite tid över i Corona tider och gjort en ny site GameChartz.com där jag flyttat iOS listorna för alla förläggare, samt utvecklat den. G5s spel kommer fortsatt ligga på g5info.se.

Stillfront (28 mars 2020)
Nu syns Kikeye och Storm 8 under Stillfront i iOS topplistorna under fliken Charts.

Mac charts (15 mars 2020)
Spellistorna för Mac spel fungerar inte längre. Länken till Appstore är troligen ändrad.

csv filerna för 2019 är återskapade (18 januari 2020)
Jag har återskapa csv filer för 2019 från databasen.

Problem med csv filerna för 2019 (15 januari 2020)
Webhotellet har haft störningar och G5 Info låg nere flera timmar igår och jag ser att csv filerna för 2019 inte är fullständiga längre. Jag har lyckats återskapat ipad grossing csv från databasen. Jag kommer inte åt backuperna på webhotellet idagsläget för att kunna backa tillbaka de filer som blivit felaktiga. Jag kommer att återskapa resterande csv filer från databasen om backuperna är förlorade.

Gott Nytt År önskar G5 Info (4 januari 2020)
Under 2019 uppdaterades G5 Info från grunden för att anpassas för olika storlekar av skärmar, mobil, tablet, PC. Samtidigt städades koden upp och jag såg även över kod för statistikräknare och upptäckte att flertalet sidor saknade kod så alla besök har inte registrerats tidigare, så istället för 100-tal dagliga besökare så blev det 200-talet helt plötsligt. Spelistorna utökades även till att innefatta alla förläggare på ios och Google play med grafer. Listorna utökades även med PC, Xbox och PS4.

Både RedEye och ABG Sundal Collier har hänvisat till G5 Info för listplaceringar i sina analysrapporter över G5 under 2019. Jag kommer även 2020 lägga upp alla placeringar i csv format för nedladdning.

Det jag ser skulle kunna utvecklas är att utöka uppdateringar av placeringar till t.ex varje timme och utöka antal länder. Detta kommer troligen krävas att jag använder proxyservrar med olika IP adresser för att inte bli blockad. Dessa tjänster kostar en hel del, gratistjänster funkar inte tillräckligt bra. Dessutom krävs en del kodningsarbete och mer kod att förvalta. Idagsläget har jag inte tid att göra detta. Om någon har andra ideer för man gärna höra av sig till G5 Info.

Jag vill tacka de 3 personer som varit med och stötta sidan under 2019.

Uppdatering av G5 Info (28 oktober 2019)
Koden som G5 Info bygger på är 13 år gammal och behöver uppdateras. Nya webstandarder och versioner har kommit och gått samt vissa har blivit obsolita. Tekniker för att visa innehåll på olika skärmar fanns inte 2006, inte iPhone eller iPad. Jag har därför börjat uppdatera koden för G5 Info, dels ny struktur med containrar och inte med tabeller som var fel redan 2006, bättre menyer, rensat upp i koden så den följer nya standarden så innehållet visas korrekt i alla typer av browsers samt gjort siten responsive vilket gör att innehållet är anpassat efter vilken storlek på skärm som man använder. Det är ett mycket stort arbete och kommer ta tid innan allt är klart och visas bra på alla skärmar, dom minsta är svårast att få till bra.

PS4 top games USA (2 oktober 2019)
G5 Info lägger till PS4 top games USA under spellistorna, topp 120. Det går att söka på förläggare.

Xbox One top paid USA (1 oktober 2019)
G5 Info lägger till Xbox One top paid USA under spellistorna, topp 990. Det går att söka på förläggare eller utvecklare.

Xbox 360 best selling today USA (30 september 2019)
G5 Info lägger till Xbox 360 best selling today USA under spellistorna, topp 1020. Det går att söka på förläggare eller utvecklare. Lista för Xbox One kommer också.

Steam bästsäljande 1000 (26 september 2019)
Jag har utökat till topp 1000 på Steam, det går att öka ytterligare om det finns intresse. Nu söker man på företag så visas deras spel om dom är utvecklare eller förläggare.

Steam bästsäljande 500 (25 september 2019)
G5 Info lägger till Steam under spellistorna, bästsäljande 500. Det går att söka på förläggare.

Google Play topp 50 på G5 Info (22 september 2019)
Jag har lyckats få till topp 50 listor för Google Play efter dom ändrat sin struktur.

Google Play listor fungerar inte på G5 Info (18 september 2019)
Google Play har ändrat syntaxen på URL till topplistorna därför fungerar inte scripten längre som hämtar informationen. Jag håller på att undersöka om det går att fixa.

Ny funktion för att se trender i topplistorna (19 juli 2019)
På G5s iOS topplistor för både free och grossing kan man se vilken trend spelen har genom att placeringen färgkodas beroende på om trenden är upp, ner eller oförändrad. Trenden beräknas mha Least Squares Regression formel över 30 dagar, dvs samma formel som används i graferna för trendlinjen.

Besöka Ryssland? (21 maj 2019)
Om man är intresserad att besöka Ryssland så har jag gjort en kort beskrivning hur man fixar turistvisum på egen hand, det är relativt enkelt av egen erfarenhet.

Uppdatering av listor åtgärdat (5 maj 2019)
Den automatiska uppdateringen av listorna slutade att fungera för en vecka sedan. Felet låg hos webhotellet där jag schedulerar vilka script som skall köras när. Jag har kört alla script manuellt tills det åtgärdades. Det saknas några dagar med placeringar.

Justeringar för listor med alla förläggare (17 mars 2019)
Eftersom namnet på förläggarna ibland skiljer på iOS och Google play, t.ex. "G5 Entertainment AB" på iOS och "G5 Entertainment" på Google Play så går det inte att hoppa mellan iOS och Google Play listorna, utan man måste ange förläggare igen eller trycka på länkarna. Det går dock att hoppa mellan listorna inom iOS respektive Google Play.

FEO Media inlagt under MAG (2 mars 2019)
Nu skall även spelen från FEO Media synas när man väljer spel från MAG.

Grafer för ios listor för alla förläggare (24 februari 2019)
Nu finns grafer för alla listor över ios-spel för alla förläggare på G5 Info. Tryck på placeringen för att se graferna.

Google Play listor för alla förläggare (22 februari 2019)
Nu finns topp listor med Google Play free och grossing för alla förläggare på G5 Info.

Nya listor på G5 Info del 3 (18 februari 2019)
Nu finns topp 1000 listor ipad free, ipad grossing, iphone free och iphone grossing för alla förläggare på G5 Info.

Nya listor på G5 Info, uppdatering (1 februari 2019)
Det behövs mer arbete kring de nya listorna för att kunna hantera den stora datamängden.

Nya listor på G5 Info del 2 (31 januari 2019)
Jag har vidareutvecklat de nya listorna, nu finns det länkar till de flesta noterade förläggarna på iPad topp 1000 grossing.

Nya listor på G5 Info (26 januari 2019)
Under menyn "Spelen" finns det två nya typer av listor, den första visar förläggare med fler än 1 spel på ipad grossing listorna , det går att filtrera på land och på topp 100,200,500 och 1000. I den andra listan kan man söka på förläggare och få ut alla ipad grossing spel på topp 1000 för ett antal länder. Det finns en länk till en lista över alla förläggare, kopiera den förläggare som är intressant till sökfältet. Ev kommer jag att lägga in växlar i URLn så att när man sökt på en förläggare kan man spara URLn för att slippa söka nästa gång.

Till att börja med finns dessa listor endast för ipad grossing, finns det intressse kan jag utöka dessa till iphone samt free.

G5 Info önskar alla ett gott nytt år (31 december 2018)
Ett speciellt tack till dom som supportat G5 Info under året.

G5 Info höjer säkerheten (6 juli 2018)
Jag har uppgraderat G5 Info med SSL så att all trafik mellan siten och webläsarna krypteras, ni ser det genom att det visas ett hänglås i adressfältet i webläsaren. Istället för http är det https i början av URL, jag dirigerar om all trafik som fortsätter använda http till https automatiskt. Ändra gärna sparade genvägar till G5 Info till https i adressen. Jag har förutom installerat certificat även varit tvunget att justera en del inbäddat material som anropat http källor till https källor istället eftersom det inte går att visa osäkert innehåll på en säker site. Allt innehåll skall funka nu på G5 Info, om ni upptäcker att något inte funkar eller saknas hör av er.

Intervju med G5s VD Vlad (10 maj 2018)
Börspodden har gjort en längre intervju med Vlad, startar vid 24:18. Intervju

Uppdateringarna av listorna körs nu automatiskt igen (11 april 2018)
Spellistorna uppdateras nu automatiskt igen. Jag kommer att påbörja rensning i CSV filer, databaser mm pga strulet som webleverantören skapade.

Problem med uppdateringarna av listorna (27 mars 2018)
Jag har avvaktiverat den automatiska uppdateringarna av spellistorna eftersom dom körs kontinuerligt av webhotellet. Tyvärr har loggar fyllts upp med enormt massa placeringar som jag behöver rensa upp, speciellt i csv filerna. Jag kör manuella uppdateringar tillsvidare så gott det går tills webhotellet har fixat felet.

Felaktiga IOS listplaceringar för Brasilien (6 januari 2018)
P.g.a appstore i Brasilien inte skriver ut vem som är förläggare till vissa spel sedan igår så blir det fel i beräkningen av G5s placeringar och då också speltiteln. Kommer troligen rättas till av Apple då alla andra appstore följer den tidigare standarden på format. Letar man efter speltitlar så blir det rätt placering, vilket kan ses på G5s spel under nordiska spel.

Jag ser också att vissa charts inte har uppdaterats eller gjort det ganska sent, denna funktion ligger på webhotellet och orsaken är okänd.

Top free listor för övriga nordiska spelbolag (1 januari 2018)
Listor har lagts till för top free iphone/ipad för övriga nordiska spelbolag, utöver top grossing som funnits tidigare. Listorna ligger under Spelen/Nordiska spel. Saknar ni något spel i listan från företag på de nordiska börserna, hör av er med speltitel och företag.

Trendlinje i graferna infört (10 december 2017)
En trendlinje visas nu i alla grafer för att indikera trenden för placeringarna.

Grafer på G5 Info (5 december 2017)
Nu går det att se historiska placeringar om man klickar på respektive placeringar för iPhone, iPad och Googleplay för både grossing och free i en graf. Det går att välja mellan 30, 90 och 365 dagar, default är 90 dagar. Det går dessutom att få upp både grossing och free placeringar för ett spel och land på en gemensam graf. Dessa ligger nu öppet för alla, men jag ser över en lösning att lägga detta innehåll inklusive csv filer endast åtkomligt för en mer begränsad publik, typ paywall, medlemssida.

Drygt 2 veckor till avtalet med MyTona löper ut (29 oktober 2017)
14 november löper det 5 åriga avtalet mellan G5 Entertainment och MyTona ut som gett G5 rätten att publicera spelet Secret Society. G5 har stämt MyTona för att de inte gått med på att förlänga avtalet som G5 anser sig ha rätten till enligt avtalet. Stämningen är gjord hos Orange County Superior Court, dokumentnummer 30-2017-00896250-CU-BC-CJC

G5s krav mot MyTona
- MyTona har förvägrat G5 att förlänga avtalet för Secret Society med en ny 5 års period, skada mer än 20 miljoner $
- MyTona har inte låtit G5 förhandla om licenciering av Seekers Notes som anses bygga på Secret Society, skada mer än 30 miljoner över en 10-15 års period
- MyTona har inte leverat ett minimum av 12 uppdateringar till Secret Society, skada mer än 900 000 $
- MyTona har inte levererat källkod till Secret Society enligt avtal.

Total skada mer än 59 miljoner $

Efter G5s stämning mot MyTona så svarar dom med en motstämning.

MyTonas krav mot G5 MyTona hävdar att G5 agerat oetiskt och brutit mot god affärssed genom att
- i G5s andra spel använt namn som Hidden, Society
- i G5s andra spel använd liknande artwork, tex en man i hög hatt
- i annonsering av egna spel skriva "from the company that brought you The Secret Society" utan att hänvisa till MyTona
- G5 använt MyTonas artwork, källkod mm i utveckling av egna spel

- G5 har vid flera tillfällen levererat royalty rapporter för sent
- G5 har hindrat MyTona access till analysverktyg vid flera tillfällen
- G5 har vid flera tillfällen betalat royalty ersättningar för sent och hotat hålla inne betalning
- G5 har försenat audit av G5s räkenskaper
- G5 har vid flera tillfällen varit oförskämd och hotande i kommunikationen med MyTona

MyTona kräver ersättning från G5 för försäljningen av deras HOPA spel, 4st
MyTona vill undgå G5s krav genom att hänvisa till att G5 agerat oetiskt och brutit god affärssed

Kommentar
G5s krav är konkreta som stödjs av avtalet. MyTona har i motstämningen bifogat hela avtalet vilket gör att det går att verifiera G5s krav, dock så står även royaltysatser som inte borde offentliggjorts av MyTona. MyTonas radar upp en mängd av olika skäl till att G5 agerat oetiskt och brutit mot god affärssed. De tre första punkterna borde det finnas tidigare rättsfall att jämföra med, tror inte MyTona har något att hämta där. När det gäller att G5 använt MyTonas källkod i egna spel så är det mer allvarligt om det skulle stämma, men det måste bevisas. MyTonas 5 sista borde inte heller vara skäl till att bli fri från avtalet.

Historiska placeringar för iPhone&iPad free (29 oktober 2017)
G5 Info sparar nu även alla placeringar dagligen för G5s spel på iPad och iPhone freelistorna. Se meny Spelen/CSV.

Listplaceringar för spel från nordiska börsnoterade bolag (17 oktober 2017)
Listplaceringar utökas med ett utvalda spel från börsnoterade nordiska bolag, top grossing för ipad och iphone, se meny under Spelen/Nordiska spel.

Google Play charts åter på G5 Info (9 juli 2017)
Nu finns listplaceringar för G5s spel på Google Play, både grossing och free, dessa placeringar sparas med datum i en CSV fil som kan hämtas, se meny under Spelen.

Klassisk VD intervju av Ian Hammar från 2010 (17 februari 2017)
2010 gjorde Ian Hammar en exklusiv intervju med G5 Entertainments vd Vlad Suglobov med rubriken "Årets börskomet: ryskt dataspelsföretag". Intressant att läsa att det som VD beskrev där om G5s framtidsutsikter har företaget levererat.

Historiska placeringar för iPhone&iPad grossing (16 februari 2017)
G5 Info sparar nu alla placeringar dagligen för G5s spel på iPad och iPhone grossinglistorna.

Ny topplista för iPad spelen (8 maj 2016)
En ny topplista har lagt till på begäran, iPad Free, som visar hur bra f2p spelen laddas ned. Grossing listan visar sedan hur bra spelen säljer.

Ny lista för Googleplay topp 100 på G5 Info (11 januari 2016)
Att ta fram topplistor för G5s spel är tidskrävande och blir svårare och svårare då det saknas öppna gränssnitt och de som säljer data gör det svårare att få ut data från deras sidor som är gratis att se på. Jag har gjort ett försök att få ut G5s topp 100 Googleplay spel på de större marknaderna, de är samma som för tex iPadspelen.

Graf med data från Sensortower (30 december 2015)
Under "Spelen" finns en länk "Worth" till en graf som visar värdet på G5 Entertainment enligt Sensortower.com beräkningar av G5s iPad och iPhone spel. Hur Sensortowers beräkning ser ut är inte känt, men troligen använder dom listplaceringar och betyg som en grund, observera att G5 inte äger rättigheterna på alla spelen, det intressanta med grafen är att se de relativa förändringarna och inte de absoluta talen. Grafen uppdateras varje dag kl 8.

Länk till Insynsregistret (29 december 2015)
Under "Aktien" har en länk till Insynsregistret lagts till som visar transaktioner av G5s insiderregistrerade personer under senaste året. Insynsregistret

Gott Nytt År (29 december 2015)
G5 Info önskar alla läsare ett Gott Nytt År!

Topplistorna för Google Play, Amazon och Windows upphör på G5 Info (20 juli 2015)
Placeringarna för topplistorna, Google Play, Amazon och Windows på G5 Info har tagits från Distimo. Efter AppAnnies uppköp av Distimo så har deras site upphört och man hänvisas till AppAnnie. Listplaceringarna för iPad, Iphone och Mac fungerar som tidigare då data hämtas direkt från Apple.

Gott Nytt År (31 december 2014)
G5 Info önskar alla läsare ett Gott Nytt År!

Stockpicker analys (31 december 2014)
Stockpicker skickade ut denna analys på G5 förra veckan till sina betalkunder och gjorde den publik igår. Riktkursen är satt till 35kr med risknivå över medel.

Övergången till f2p är genomförd (18 maj 2014)
G5 meddelade i Q1 rapporten som är en rekordrapport att övergången anses vara klar till en affär driven av free to play spel. VD ger en stark guidning för Q2 som inte kommer visa samma avmattning som tidigare år efter ett starkt Q1. VD guidar också att man siktar att nå en rörelsemarginal på 30% över tiden. Detta backas upp av massiva insiderköp under våren. Med noll tillväxt under de tre kommande kvartalen landar omsättningen på 156Mkr, troligen fortsätter tillväxten, jag räknar med 170Mkr och att marginalen ökar något, 15% vilket ger ett EPS på 2,3kr med 20% bolagsskatt, motsvarar ett p/e=13. Tror man G5 kan fortsätta växa och få upp marginalen är aktien mycket intressant att inneha.

G5 Games är veckans apptips på Windows Store (9 april 2014)
Microsoft listar 15st av G5s spel på Windows Store vilket förväntas boosta försäljningen rejält.

Spelstatistik för Googleplay, Amazon och Windows funkar igen (18 februari 2014)
Insåg att det var ett enkelt fel som löstes med två nya kodrader då leverantören av data börjat blokera script.

Spelstatistik tillbaka (9 februari 2014)
Jag har för sista gången tror jag skrivit om koden och gjort förenklingar så dom skall vara i stort sätt underhålls fria, dom har gått stabilt under en testperiod vilket gör att jag lägger ut dom för alla.

G5 Info önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År (25 december 2013)
Året börjar med omsättningsprognosen för Q4 som kan visa att trenden vänt.

Fortsatt utförsäljning via NDS (10 december 2013)
Under 9-10/12 såldes ytterligare ca 70 000 aktier via NDS vilket skulle förklaras med att Fondita fortsatte att köpa mer aktier före rapport och började sälja efter rapporten, i så fall borde deras aktier vara sålda nu.

Större ägare gör exit (8 december 2013)
Sista 7 börsdagarna har NDS (Nordea Bank) sålt drygt 260 000 aktier vilket avviker från en genomsnittsmånad i år på runt 20 000 aktier per månad. NDS är en lite förvaltare dessutom med runt 20 000 registrerade aktier under året. Så det är inte många mindre ägare som sålt av utan en större och den som har dessa mängder som inte är insider eller inte handlar via NDS är Fondita Nordic Micro Cap (som har NDS som bank) med ett värde på några miljarder. Fondita deltog i nyemissionen i början av året då flera fonder köpte in sig för 47kr/aktien. Under våren utökar Fondita för att komma upp till 260 000 aktier. Om fondens alla aktier inte är sålda nu så återstår inte många tusen och det kraftiga säljtrycket försvinner och aktien kan återhämta sig från dessa nivåer.

Köpläge för den riskvillige (5 december 2013)
G5 aktien har gått ned nästan 50% från toppen i somras. Omställningen till f2p spel har satt sina spår i de senaste kvartalsrapporterna, liknande tidigare omställningar gjort tex 2009 från att jobba åt världsledande förläggare till att utveckla egna spel då tillväxten steg 100% årligen efter omställningen, gått från PC till fokus på endast mobil. G5 utvecklade tidigare reklamappar åt 10 i topp största företagen i världen, när man såg att denna marknad inte tog fart släppte man detta område, liknade som man gjorde med utvecklingen med utvecklingsverktyget MIDS till mobiloperatörer. G5 har visat tidigare att man snabbt och framgångsrikt ändrat affärsmodell och nish när marknaden förändras, och det kommer det att göra inom mobilgaming.

Osäkerheten om när omlistningen sker till Nasdaq har säkert spelat in i kursraset. Jag fick en förfrågan för någon månad sedan att sälja aktier till en större bank som hade fonder som var intresserad att köpa via dom när listningen skedde, jag var inte intresserad, men jag ser inte att dom köpt några större mängder hittills, så intresset finns för G5 men att man avvaktar att köpa hittills. Kan G5 fortsätta tillväxten inom f2p som man skrev om i senaste rapporten kan listningen på Nasdaq boosta aktien på kort sikt. Insider har utökat och det har jag tagit rygg på genom att utökat rejält.

Försenad omnotering för G5 till Nasdaq OMX? (19 november 2013)
Enligt PM har ett fel smygit sig i Q3 rapporten, tidigare PM har även gjorts för att korrigera fel i preliminära rapporten, detta kan tyda på brister i processen kring rapporteringen vilket skulle kunna påverka möjligheten att acepteras av OMX innan dessa är åtgärdade. Nasdaq har möten i bolagskommitten närmast den 27 november samt 20 december. Vill det sig illa så tas frågan upp först efter Bokslutskommuniké på mötet 19 mars 2014.

Listplaceringar på G5 Info upphör (6 oktober 2013)
P.g.a. tidsbrist läggs spellistorna ned efter 3 år. Intresset för att ge support till G5 Info har varit minimalt, support hade varit en förutsättning att fortsätta.


Nyheter 2006    Nyheter 2007    Nyheter 2008    Nyheter 2009    Nyheter 2010    Nyheter 2011    Nyheter 2012